Korejci budou v zóně Triangle vyrábět dráty do pneumatik. Zatím zaměstnají 80 lidí

Jihokorejská společnost Kiswire otevřela v úterý v průmyslové zóně Triangle továrnu na výrobu ocelových drátů do pneumatik. Na Žatecku zaměstná příští rok 80 lidí. Celková výše investice je zhruba 2,4 miliardy korun. Pneumatiky bude v zóně vyrábět korejská firma Nexen, která investuje v Trianglu 22 miliard korun.

„Těší nás, že se nám projekt podařilo zrealizovat v relativně krátkém čase. Ostrý provoz plánujeme spustit po získání potřebných povolení, očekáváme ho v dubnu 2017,“ řekl jednatel Kiswire Cord Czech Václav Skála.

Základní tým pracovníků už společnost podle Skály má. Přijímat dělníky do výroby ve směnném provozu začne na začátku příštího roku. Počet zaměstnanců společnosti se má postupně zvýšit až na 300 lidí v roce 2028. Společnost v průmyslové zóně koupila pozemek o rozloze 20 hektarů, zastavěná plocha haly je 85 tisíc čtverečních metrů.

  • Korejské firmy patří v Česku mezi přední investory. Podle informací Czechinvestu dosáhly korejské investice v České republice od roku 1993 do loňska částky 76,4 miliardy korun a vytvořily 12 007 pracovních míst.
  • Kiswire patří mezi největší producenty ocelových drátů a lan na světě. V české továrně bude vyrábět patní lanka, což jsou vysoce pevné ocelové bronzem pokovené dráty, které slouží jako výztuha pneumatik pro auta.
  • Zdroj: ČTK

Ústecký kraj podepsal s korejskou společností Kiswire kupní smlouvu na pozemky v průmyslové zóně Triangle u Žatce letos v květnu. Celková cena za pozemky přesáhla 80 milionů korun.

„Jsem velmi rád, že se společnost Kiswire Cord Czech rozhodla právě pro Ústecký kraj. Každý nový investor, který přivede do našeho kraje nejen svůj podnikatelský zájem, ale také nová pracovní místa, je u nás vítán,“ uvedl hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

  • Je jednou z pěti tzv. strategických průmyslových zón v Česku. Leží mezi městy Most, Chomutov, Louny a Žatec v těsné blízkosti dálnice D7. Jejím vlastníkem je Ústecký kraj.
  • Rozkládá se na 364 hektarech, volných je zhruba sto hektarů pozemků pro velké a střední podniky zejména z oblastí zpracovatelského průmyslu, technologických center, výzkumu a vývoje.
  • Největší ohlášenou investicí v zóně je stavba továrny na výrobu pneumatik pro osobní a lehké nákladní vozy jihokorejské společnosti Nexen Tire. Firma nedávno oznámila, že továrnu postaví společnost Samsung Engineering. Zakázka je v přepočtu za 4,3 miliardy korun.
  • Zdroj: CzechInvest