Na obchodní dohodu kvůli brexitu můžeme čekat i deset let, myslí si britský velvyslanec při EU

Dojednání obchodní dohody mezi Evropskou unií a Londýnem může trvat i deset let, osud ujednání je navíc nejistý, neboť ho nakonec mohou zablokovat parlamenty unijních zemí. Myslí si to britský velvyslanec při EU Ivan Rogers, který se svým názorem neformálně seznámil premiérku Spojeného království Theresu Mayovou, napsal zpravodajský portál BBC. V červnovém referendu si Britové odhlasovali odchod z EU.

Velvyslanec Ivan Rogers, který za předchozího premiéra Davida Camerona vedl jednání o nové podobě vztahů mezi Londýnem a Bruselem, podle BBC varoval ministry vlády Mayové, že celounijní shody na obchodní dohodě může být dosaženo až v polovině 20. let. Britský kabinet přitom opakovaně hovořil o tom, že dohoda může být hotová ještě během dvouletého výstupového procesu z EU.

O možném dlouholetém vyjednávání s EU o obchodování hovořil Rogers s britskými ministry v říjnu. Tehdy zároveň varoval, že zůstává otevřené, zda dohoda vůbec přečká ratifikační proces. Podle informací BBC jim také sdělil, že unijní představitelé by dali přednost spíše bilaterální dohodě o volném obchodu mezi Británií a EU před tím, aby Londýn zůstal členem jednotného unijního trhu.

Mayová při příchodu na aktuální summit Evropské unie v Bruselu řekla, že si Londýn přeje, aby byl odchod Británie co nejhladším a nespořádanějším procesem. Hladký brexit je podle ní nejen v zájmu Británie, ale také zbytku Evropy.

Do března chce Británie oficiálně oznámit záměr opustit EU

Výstupové rozhovory Londýn plánuje zahájit do konce března příštího roku, kdy v Bruselu oficiálně oznámí, že na základě článku 50 Lisabonské smlouvy o fungování unijních institucí chce opustit evropský blok. Pro takzvaný brexit se britští voliči vyslovili v červnovém referendu. 

Mayová se ve čtvrtek nezúčastní neformální večeře šéfů států a vlád 27 ostatních zemí bloku, při níž se bude řešit mechanismus kroků z unijní strany poté, co Britové na jaře spustí článek 50. „Je v pořádku, že se připravují na jednání o brexitu stejně, jako jsme se na ně připravovali my,“ okomentovala Mayová.

Jaká bude podoba vyjednávání o budoucích vztazích, zůstává zatím nejasné. Britský ministr pro brexit David Davis například začátkem prosince informoval, že ostrovní stát zvažuje, že by za přístup k jednotnému trhu po opuštění bloku Evropské unii platil. Pro Británii je podle něj klíčové mít bezcelní přístup na trh EU.

Britské firmy se zase obávají, aby konzervativní vláda Theresy Mayové neprosazovala takzvaný „tvrdý brexit“, tedy omezení imigrace i za cenu, že Británie opustí jednotný unijní trh.