Hypotéky dosáhly dalšího rekordního minima. Za dveřmi je ale už zdražování

Vlna levných hypoték dosáhla i v říjnu další rekordní níže, zároveň však přibylo signálů, že míří do svého finále a nastane zdražování. Hospodářské noviny uvedly, že některé úroky na fixace zvýší od příštího týdne Komerční banka, lídr trhu Hypoteční banka pak od prosince a zdražit se chystá i UniCredit Bank. Mírný růst průměrných sazeb očekávají také dotázaní analytici.

Za očekávaným zdražením stojí zejména dopad nového zákona o spotřebitelském úvěru (začne platit od prosince) a částečně i dřívější doporučení České národní banky neposkytovat úvěry, které by stoprocentně pokrývaly pořizovanou nemovitost.

Hospodářské noviny v této souvislosti citují člena představenstva Komerční banky Vladimíra Jeřábka, že zmíněný zákon omezuje bankám možnost zpoplatnit předčasné splacení hypotéky a tím jim vytváří dodatečné náklady. Podobně se pro deník vyslovil i šéf Hypoteční banky Jan Sadil.

Doba levných hypoték zřejmě končí (zdroj: ČT24)

Komerční banka tak zvýší úrokové sazby hypotečních úvěrů na počátku příštího týdne zhruba o 0,5 procentního bodu. V Hypoteční bance dojde k růstu u dlouholetých fixací o 0,3 procentního bodu od prosince. 

  • Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v říjnu klesla na nové minimum 1,80 procenta. V září činila 1,82 procenta. 
  • Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték v ČR bez ohledu na dobu fixace.

Jaký bude další vývoj?

„Ještě v listopadu můžeme čekat mírný pokles, ale s doporučením ČNB neposkytovat hypotéky v pásmu 90 až 100 procent LTV (poměr půjčky k hodnotě nemovitostí) přijde logické zdražení,“ uvedl ředitel poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták.

Pokud budou chtít banky hypotéky v tomto pásmu omezit, budou je muset zdražit, což se projeví na průměrných sazbách. Poptávka domácností zůstává rekordně silná, reálné příjmy rostou, a proto Paták vidí vstup do závěru roku 2016 a začátku 2017 pro trh hypoték optimisticky. Nemyslí si, že by v následujících dvou až třech letech měl nastat výrazný růst. 

Růst sazeb poptávku neomezí

Také analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda míní, že „růst sazeb hypoték, pokud nastane, bude jen velmi mírný a neměl by výrazněji omezit poptávku po nich“.

Domnívá se, že ani opatření ČNB poptávku po hypotékách příliš nezchladí. Hypoték, které pokrývají celou hodnotu nemovitosti, banky poskytují jednotky procent, takže jejich omezení trh jako celek nepoznamená, podotkl. Zároveň dodal, že výraznější růst sazeb nezpůsobí ani uvedení nového zákona o spotřebitelském úvěru do praxe.

Mírný obrat očekává ke konci letošního roku rovněž hlavní ekonom pro ING v ČR Jakub Seidler. Vidí za tím růst tržních sazeb delších splatností a nastávající legislativní změny. „Sazby by tak měly ze současných historicky nejnižších úrovní opět pomalu vzrůst,“ uvedl.

Také prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný se domnívá, že hypotéky už jsou na dně a dál již klesat nebudou.

Prezident realitních kanceláří o možném vývoji cen (zdroj: ČT24)

Končí dlouhá jízda?

Průměrné úrokové sazby hypoték klesají s občasnými výkyvy vzhůru prakticky od roku 2009.

Na rychlý rozvoj hypotečního trhu upozornil v květnu letošního roku při své návštěvě Prahy i šéf mise Mezinárodního měnového fondu v ČR. „Je třeba pečlivě sledovat vývoj trhu s hypotékami. ČNB již vydala doporučení na zpřísnění podmínek pro udělování hypoték. My doporučujeme situaci sledovat a pokud to bude nutné, podmínky ještě zpřísnit,“ uvedl tehdy.

Nyní však podle Hospodářských novin bankéři opakují, že současné úroky jsou na hraně výnosnosti hypoték, a kvůli chystané možnosti levnějšího předčasného splacení jsou odhodláni úroky zvednout. 

  • Zákon o spotřebitelském úvěru mj. předpokládá, že měsíc před každoročním výročím uzavření smlouvy budou moci lidé zdarma splatit až čtvrtinu hypotéky. Za to si nyní banky účtují často vysoké poplatky. Banky také budou muset už v reklamě říct, kolik bude hypotéka skutečně stát a tuto informaci budou muset písemně potvrdit ještě před podpisem smlouvy. 
  • Lidé navíc budou moci splatit jednorázově hypotéku při prodeji nemovitosti. Operaci by mohli provést nejdříve po dvou letech trvání úvěrové smlouvy. Náhrada nákladů by činila procento z předčasně splacené částky, nejvýše však 50 tisíc korun.
  • Zdroj: ČTK