Budovu v Praze na Pankráci koupili za tři miliardy zakladatelé Avastu a firma RSJ

Budovu Enterprise Office Centre v Praze na Pankráci koupili od developerské společnosti Erste Group Immorent společně RSJ Investments a zakladatelé Avastu Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Kupní cena je tři miliardy korun. Podle údajů poradenské společnosti Colliers jde o pátý největší realitní obchod v Česku v letošním roce.

Podle člena představenstva RSJ Investments Lukáše Musila chce firma společně s Kučerou a Baudišem pokračovat v akvizicích dalších nemovitostí.

Administrativní komplex předala Erste Group Immorent do užívání prvním nájemníkům na konci roku 2015. 

Stojí na Pankráci v těsné blízkosti magistrály blízko stanice metra. Budova nabízí téměř 30 tisíc metrů čtverečních kanceláří nejvyšší třídy a až 400 parkovacích míst. Mezi nájemci dvanáctipodlažní budovy jsou firmy Avast Software či CSC Computer Science. Budovu podle návrhu architekta Vladimíra Krátkého postavila firma Strabag.

Avast Software je česká antivirová společnost. Letos oznámila koupi svého rivala AVG Technologies za 1,3 miliardy dolarů (téměř 32 miliard korun). Jde o jednu z nejvýznamnějších investic na českém IT trhu.

Tomáš Kadeřábek z Asociace developerů považuje cenu transakce za odpovídající. Je to moderní budova v nejvyšším standardu, uvedl. Navíc podle něho nyní nabídka podobných budov lehce pokulhává za poptávkou. Investoři se hrnou do Prahy a příležitostí typu Enterprise či Florentina (viz tabulka největší realitní obchody) není tolik, je to tedy pro investory výjimečná příležitost. 

Kadeřábek k prodeji Enterprise (zdroj: ČT24)

Kadeřábek řekl, že prodaná budova splňuje nejvyšší požadavky, kam patří například plně vybavená kancelář, chlazené stropy či zdvojené podlahy. Je to prvotřídní záležitost, zdůraznil.