USA zruší ekonomické sankce vůči Barmě

Americký prezident Barack Obama oficiálně oznámil zrušení ekonomických sankcí Spojených států vůči Barmě, která podle něj dosáhla výrazných pokroků při prosazování demokracie.

Obama poukázal v souvislosti se situací v Barmě například na vznik demokraticky zvolené civilní vlády, na propuštění řady politických vězňů a na zlepšení situace v oblasti lidských práv a základních svobod.

Brzké zrušení sankcí avizoval Obama již v polovině minulého měsíce po setkání s barmskou ministryní zahraničí Do Aun Schan Su Ťij. Uvedl tehdy, že demokratický proces v Barmě sice nebyl dokončen, ale je na dobré cestě. Nositelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij byla v září na první návštěvě USA od loňského vítězství své Národní ligy pro demokracii (NLD) v parlamentních volbách.

Barma nastoupila proces politické transformace v roce 2011, kdy byla rozpuštěna vojenská junta, jež vládla přes padesát let a kvůli níž se země dostala do mezinárodní izolace.

Organizace pro lidská práva se minulý měsíc vyslovily proti zrušení sankcí. V Barmě jsou podle nich stále porušována práva menšin, například muslimských Rohingů.