Temelín přestal vyrábět elektřinu. Začala odstávka i prvního bloku

Jaderná elektrárna Temelín večer zahájila plánovanou odstávku prvního bloku a několik dní nebude vyrábět elektřinu. Stále totiž zároveň trvá odstávka druhého bloku.

„Obě odstávky jsou s předstihem nahlášené. Navíc v létě je nižší spotřeba a chybějící výkon ČEZ pokryje jinými zdroji,“ řekl mluvčí jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták. Celkově zahrnuje harmonogram odstávky prvního bloku na 12 tisíc činností. Na jejich zajištění se bude podílet přibližně sedm set pracovníků z šesti desítek dodavatelských firem a téměř čtyři sta pracovníků společnosti ČEZ.

Energetici při odstávce prvního bloku vymění čtvrtinu paliva, budou ověřovat stav tlakové nádoby reaktoru a zkontrolují bezpečnostní systémy i všechny díly turbíny. Úplná odstávka nebude mít vliv na dodávky elektřiny.

„Bude to vůbec poprvé, kdy budeme otevírat najednou všechny čtyři díly turbíny. Jde o preventivní opatření na základě výsledků kontrol turbíny druhého bloku,“ řekl Sviták.

Odstávka druhého bloku začala už 3. června a skončit by měla v nejbližších dnech. Momentálně je reaktor uzavřen a zbývá udělat závěrečné zkoušky. „Od jejich výsledku se bude odvíjet start reaktoru, kterému ale musí předcházet povolení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost,“ řekl Sviták.

Elektrárna Temelín má instalovaný výkon obou bloků 2160 megawattů, v loňském roce vyrobila 14,23 miliardy kilowatthodin elektřiny. Poprvé byla spuštěna v prosinci 2000.

Odstávky v Dukovanech měly loni připravit ČEZ o miliardy

V loňském roce ČEZ řešil nečekané a protahující se odstávky v druhé jaderné elektrárně Dukovany. Od poloviny září do konce prosince tam proud vyráběl pouze jeden ze čtyř bloků.

Důvodem byla kontrola několika tisíc svarů, která musela být opětovně provedena. Při prověrce dokumentace byly totiž nalezeny jejich nekvalitní rentgenové snímky. Dukovany tak loni dodaly do sítě nejméně proudu za posledních 17 let.

V důsledku odstávek se loni roční výroba elektřiny v Dukovanech snížila o 18 procent na 12,6 terawatthodiny (TWh). Skupina ČEZ kvůli tomu přišla o 2,5 miliardy korun.