V TPCA zažehnali hrozbu stávky. Mzdy stoupnou o 1700 korun

V kolínské automobilce TPCA dojde do konce roku 2017 k postupnému růstu základní tarifní mzdy o 1700 korun. Vyplývá to z nové kolektivní smlouvy, na které se domluvily odbory s vedením. Vyřešení sporu předcházela stávková pohotovost. Průměrný hrubý plat na dělnických pozicích by tak měl být 32 500 korun.

Odboráři se na podobě smlouvy dohodli tento týden s vedením automobilky. Zaměstnancům porostou i další bonusy, například 13. plat vzroste o 6000 korun. Novinkou je také zavedení jednorázového bonusu za množství vyrobených aut 3800 korun, řekl mluvčí automobilky Pavel Beneš.

Nevidím tentokrát pouze mzdy, ale přechod na nový osmihodinový směnný režim, senior program a zaměření na ergonomii.
Ivo Navalaný
předseda odborů Kovo při TPCA

Od prosince se bude v automobilce pracovat v osmihodinových směnách, což znamená pro pracovníky kratší směny, delší odpočinek mezi směnami a lidé budou pracovat na ranní a odpolední směny.

Odboráři si přitom ještě v červenci referendem potvrdili, že většina zaměstnanců je pro vyhlášení stávky, a trvají na zvýšení mezd o 1350 korun. Vedení firmy už dříve rozhodlo o zvýšení o 700 Kč. Stávková pohotovost byla vyhlášena v polovině června. 

„Uzavřením kolektivní smlouvy však naše společná práce s odbory nekončí. Budeme se nadále pravidelně setkávat a pracovat na dalších důležitých tématech, jako je sociální program nebo motivace a rozvoj zaměstnanců,“ doplnil personální ředitel TPCA Jan Pešek.

Automobilka TPCA (Toyota Peugeot Citroën Automobile) je společným podnikem japonské firmy Toyota Motor Corporation (TMC) a francouzské PSA Peugeot Citroën. Smlouvu o spolupráci podepsaly v lednu 2002.

Montáž městských vozů Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroën C1 začala u Kolína v únoru 2005. Výstavba závodu TPCA stála celkem 20 miliard korun, což byla do té doby největší zahraniční investice na zelené louce ve střední Evropě, uvádí webová stránka společnosti. V současné době se na výrobě vozů, vyznačujících se spolehlivostí a nízkou spotřebou, podílí necelých 3 000 zaměstnanců.

K dohodě došlo i ve Škodě Auto

V dubnu došlo k dohodě o kolektivní smlouvě také v konkurenční automobilce Škoda Auto. Zde odbory vyjednaly rekordní růst mezd. Při započítání všech složek šlo průměrně o 11,2 procenta za dva roky. Rekordní byla kvůli bonusům už výplata za duben, ke které dostali zaměstnanci navíc 34 tisíc korun. Odboráři se přitom kvůli dlouhému jednání s vedením chystali na stávku.