Sazba hypoték poprvé od loňského října stoupla. O setinu

Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v červenci nepatrně stoupla na 1,88 procenta. Přerušila tak sérii pěti poklesů v řadě. V červnu, kdy byla na historickém minimu, činila 1,87 procenta, vyplývá z údajů Fincentra Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték v Česku bez ohledu na dobu fixace.

Během prvního prázdninového měsíce si sjednalo hypoteční úvěr 7615 lidí, což je po lednu druhý nejnižší počet v letošním roce. Proti minulému měsíci jsou nižší i objemy. V červenci byly sjednány hypoteční úvěry za 15,225 miliardy korun. Jde o třetí nejnižší objem letošního roku.

„Sazby během července stagnovaly, lídři hypotečního trhu nepřišli s výraznými změnami a akční nabídky menších bank prakticky jen dohánějí největší hráče,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl. Obvyklé prázdninové zpomalení by podle něj mohlo plynule přejít v nižší objemy v závěru roku, kdy se banky začnou více soustředit na změny, které je čekají od prosince v souvislosti s nabytím účinnosti zákona o spotřebitelském úvěru.

Objemy a počty hypoték sice v červenci klesly, ale zvýšila se průměrná výše hypotéky, která se zase přiblížila ke dvěma milionům korun. V průměru si lidé půjčovali 1 999 405 korun, což je druhá nejvyšší částka za letošní rok.

Může za lehký vzestup brexit?

Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda si myslí, že klíčovým důvodem očekávaného dalšího poklesu sazby je měnová politika Evropské centrální banky (ECB), která do značné míry určuje i měnovou politiku České národní banky. „ECB pokračuje ve svém programu kvantitativního uvolňování, kterým extrémně uvolňuje měnové podmínky napříč eurozónou. Stlačuje tedy i sazby u dlouhodobých úvěrů typu hypoték,“ řekl.

Hypotéky v Česku šly nahoru o jednu setinu (zdroj: ČT24)

Dodal ale i to, že další rozvolnění měnových podmínek v eurozóně přitom může přijít už v září, zejména kvůli brexitu. „To zvýší pravděpodobnost odsunutí termínu ukončení intervenčního režimu ČNB. Jinými slovy, v současné době existují mnohem silnější tlaky na další snižování sazeb než na jejich zvyšování,“ uvedl Kovanda. 

Doba extrémně výhodných hypoték podle Kovandy v Česku nekončí. „Poptávku po hypotékách příliš nezchladí ani opatření České národní banky, které od října letošního roku povede k výraznému poskytování tzv. stoprocentních hypoték. Hypoték, které pokrývají celou hodnotu nemovitosti, tuzemské banky poskytují jednotky procent, takže jejich omezení trh jako celek nepoznamená,“ ukončil.

Pokles trhu v červenci není žádné drama, míní ředitel poradenské firmy Chytrý Honza Jiří Paták. Jde podle něj pouze o běžný sezonní výkyv. „Po prázdninách se opět dočkáme podobně vysokých čísel jako na jaře, protože všechny trendy, které dosud hnaly trh nahoru, přetrvávají. Úroky zůstávají nízké, platy rychle rostou a domácnosti mají velký apetit utrácet,“ dodal.

„Jediným reálným rizikem pro trh hypoték je nedostatek kvalitních nemovitostí, upozornil Ondřej Mašín ze společnosti Reality IQ . Už dnes poptávka po nemovitostech vysoce převyšuje nabídku. Pokud se bude portfolio bytů a domů nadále vyčerpávat a developeři nepostaví nemovitosti nové, může podle něj trh realit i hypoték výrazně klesnout.