Stavební povolení elektronicky a zjednodušení žádostí. Chystá se nový zákon

Podat žádost o stavební povolení a ohlášku elektronicky by mohl umožnit připravovaný stavební zákon. Alespoň ministerstvo pro místní rozvoj chce tuto možnost do normy prosadit. Stejně tak by se mohlo žádat o všechna povolení ke stavbě na jediném místě, což by stavebníkům ulehčilo přípravy.

„Chci zrušit nejnižší úrovně stavebních úřadů, zvýšit kvalifikaci stavebních úředníků, ale hlavně chci, aby stavebník i občan, který si chce postavit domek, šel pouze na jeden stavební úřad, který za něj všechno vyřeší sám,“ říká ministryně Karla Šlechtová. Úředníci jejího resortu už na novém stavebním zákoně pracují. Než by se ale mohl dostat do praxe, začne ještě příští rok platit novela stávajícího stavebního zákona, která má také o něco zjednodušit povolování staveb.

K zahájení stavby třeba rodinného domu potřebuje zájemce desítky formulářů a povolení, jejichž vyřízení zabere třeba i několik měsíců. Na získání veškerých povolení u drobných staveb, kam se rodinné domy řadí, je v Česku průměrně potřeba 247 dnů.

Stavební povolení jde rychleji i v Mongolsku

V porovnání se světem patří Česká republika k těm pomalejším, podle aktuální analýzy světové banky jsme v délce získání stavebního povolení na 127. místě ze 189 sledovaných zemí. Rychleji ho dovedou vyřídit i na Ukrajině nebo třeba v Mongolsku.

A chce-li zájemce o stavbu domku zbudovat také studnu, může si na vyřízení přibližně desítek dokumentů počkat i více než rok. Nejde však jen o počet žádostí, protahování stavby se může také prodražit. „Zejména pro lidi, kteří si vezmou třeba už hypotéku na pozemek, když vyřizují stavební povolení, tak pro ně by to znamenalo, že se budou moci o několik měsíců dřív stěhovat a tím pádem ušetřit na úrocích, které musejí po celou dobu stavby platit,“ poukazuje ředitel iniciativy Svépomocí.cz Pavel Tesárek.

Události ČT: MMR má plán jednoduššího stavebního povolení (zdroj: ČT24)

V Česku ale přibývá i staveb, které potřebná povolení při prvním pokusu nedostanou. Úspěch v případném odvolání oddálí zahájení a dokončení stavby většinou o měsíce, někdy i roky. Developeři si stěžují na zdlouhavé správní lhůty, které někdy navíc úřady ani nedodržují.