Nedostatek pracovníků začíná doléhat na exportéry

Události ČT: Exportéry brzdí nedostatek pracovních sil (zdroj: ČT24)

Řada českých exportérů bojuje s nedostatkem zaměstnanců. Podle průzkumu je to pro podnikatele nový problém, uvádějí ho jako čtvrtou nejčastější obtíž pro svůj růst. Musejí kvůli tomu odmítat i nové zakázky.

Mezi problémy, se kterými se potýká český vývoz, dominuje regulace a byrokracie, rostoucí náklady nebo nesoulad s místními předpisy. Podle průzkumu Asociace malých a středních podniků ale exportéry brzdí také nedostatek pracovních sil, kvůli čemuž musejí odmítat nové zakázky. Podobné zkušenosti má každá desátá firma.

Firma Techo vyrábí nábytek do kanceláří, který se používá i v Africe. Výrobu mají v Praze, což jim ale obsazení volných pozic neulehčuje. Nového zaměstnance hledají i tři měsíce. Když mezitím přijde velká zakázka, musí najmout lidi přes agenturu, často pracovníky ze Slovenska nebo Ukrajiny.

Největší problémy českého vývozu
Zdroj: ČT24

Problémy s lidskými zdroji potvrzuje i ředitel Viscofanu Miloslav Kamiš. Bez cizinců se tu už neobejdou. Těžko se shání lidé už i z Evropy. Na pohovoru na inženýrskou pozici měli člověka z Venezuely.

Omezování pobídek pro zahraniční investory?

„Musíme urychleně zabezpečit dostatek pracovníků, a to zejména ze zemí, které nám jsou relativně blízké,“ uvedl předseda Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček. „Obáváme se, že kvůli nedostatku kvalifikované pracovní síly nebudeme schopni dostát závazkům v dodávkách,“ upozorňuje místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

Nedostatek lidí by také mohl omezit pobídky pro zahraniční investory. Rušit je ale ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) nechce. „Je samozřejmě legitimní debata, jestli by to nemělo být omezeno jenom na strukturálně postižené oblasti,“ uvedl Mládek. To by šlo o kraje s největší nezaměstnaností, kam spadá Moravskoslezský nebo Ústecký kraj.

Růst českého exportu
Zdroj: ČT24

V současnosti ještě export hlásí pozitivní výsledky. Růst vývozu vykazují firmy už od počátku letošního roku a ve třetím čtvrtletí očekávají, že oproti loňsku posílí dokonce o pět procent.