Obchodní sdružení EFTA je připraveno přijmout zpět Británii

Evropské sdružení volného obchodu (EFTA) je připraveno přijmout zpět Británii poté, co se její občané vyslovili pro odchod z Evropské unie. Uvedli to v pondělí podle agentury AP představitelé sdružení. To v současnosti zahrnuje Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko a Island.

Británie před více než půl stoletím pomáhala toto sdružení vytvořit jako protiváhu k Evropskému hospodářskému společenství (EHS), tedy předchůdci Evropské unie. V roce 1972 však Británie z EFTA vystoupila, aby se stala členem EHS. Švýcarský prezident Johann Schneider-Ammann uvedl, že návrat Británie by sdružení EFTA posílil.

Země EFTA nejsou součástí Evropské unie, mají s ní ale uzavřenou smlouvu o vytvoření společného Evropského prostoru, která zajišťuje volný obchod a byla uzavřena v Portu v roce 1992. Jedinou zemí, která se této smlouvy zdržela, bylo Švýcarsko. To má obchod s EU vyřešen přes bilaterální dohody.

Právě scénáře Norska nebo Švýcarska jsou podle analytiků tou nejpravděpodobnější cestou, kterou se bude Velká Británie ubírat. „Scénářů je celá řada. Bude to ještě zajímavé. Sice jde o ekonomiku Británie, ale hodně ji budou ovlivňovat politici,“ řekl Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy České republiky.

Britové se pro odchod z Evropské unie vyslovili ve čtvrtečním referendu. Jeho výsledek vyvolal výkyvy na finančních trzích a nejistotu ohledně dalšího ekonomického vývoje Británie.

Evropské sdružení volného obchodu (EFTA) je mezinárodní organizace založená v roce 1960. Posláním je podpora prosperity a hospodářské spolupráce mezi jejími členy. Organizace vznikla jako protiváha k Evropskému hospodářskému společenství, dnešní Evropská unie, uzavřením Stockholmské smlouvy ze 4. ledna 1960, vedoucí zemí uskupení byla Velká Británie.

Zakládajícími členy byly Dánsko, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Švédsko, Švýcarsko a Spojené království. Aktuálně je ve sdružení Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko. Zapojeno ale bylo i Finsko. 

Evropská unie uzavřela s Evropským sdružením volného obchodu v Portu v roce 1992 smlouvu o vytvoření společného Evropského hospodářského prostoru. Účast Švýcarska odmítli ještě v roce 1992 jeho občané v referendu. Švýcarsko tak jako jediná země není součástí Evropského hospodářského prostoru a reguluje své hospodářské vztahy s Evropskou unií na základě řady bilaterálních smluv.

Sdružení EFTA
Zdroj: ČTK/AP/Marcel Bieri
Vydáno pod