Odklad jednání o brexitu může poškodit trhy

Pokud bude Británie se začátkem jednání o odchodu země z Evropské unie čekat do října, kdy plánuje odstoupit premiér David Cameron, způsobí to značnou nejistotu na trzích a poškodí to ekonomiku. Německé rozhlasové stanici Deutschlandfunk to řekl eurokomisař pro digitální ekonomiku a společnost Günther Oettinger.

Přidal se tak k politikům, kteří nyní naléhají na Londýn, aby se po referendu o brexitu s konkrétními jednáními o vystoupení Británie z Unie začalo co nejdříve.

„Každý další den nejistoty brání investorům, aby do Británie a také na evropské trhy vložili své peníze,“ řekl eurokomisař. „Cameron a jeho strana způsobí škody, pokud budou čekat do října,“ dodal.

Britští voliči ve čtvrtečním referendu rozhodli o tom, že chtějí své členství v EU ukončit. Není ale jasné, kdy Londýn reálně požádá o zahájení jednání o vystoupení s představiteli EU. Britský ministr financí George Osborne řekl, že aktivaci článku 50 unijní smlouvy, která vystoupení z EU umožňuje, je možné očekávat až poté, co bude mít Londýn jasnou představu o budoucích vztazích s EU. Premiér Cameron po oznámení o své rezignaci uvedl, že vyjednávání s Unií bude na jeho nástupci, který by ho měl nahradit do října.

Evropští politici se naproti tomu shodují spíše na tom, že jednání o brexitu by mělo začít co nejdříve a ne až po několika měsících. K rychlému zahájení jednání chtějí Británii vyzvat i čtyři velké frakce Evropského parlamentu.

Goldman Sachs
Zdroj: JUSTIN LANE/ISIFA/EPA

Goldman Sachs čeká v Británii recesi, v EU a v USA slabší růst

Británie se nicméně podle některých ekonomů dočká kvůli svému rozhodnutí opustit Evropskou unii do roka recese. Takzvaný brexit totiž zároveň zbrzdí globální ekonomický růst. Takový vývoj očekávají přední ekonomové investiční banky Goldman Sachs, kteří současně zhoršili odhad ekonomického růstu eurozóny a Spojených států.

„Nyní očekáváme, že (britská) ekonomika vstoupí do začátku roku 2017 do mírné recese,“ napsali ve zprávě klientům ekonomové Jan Hatzius a Sven Jari Stehn. V příštích 18 měsících pak brexit sníží hrubý domácí produkt (HDP) Británie o 2,75 procenta.

Brexit podle nich nepříznivě ovlivní rovněž ekonomiky ostatních evropských zemí i ekonomiku Spojených států. Hrubý domácí produkt eurozóny má nově v příštích dvou letech vzrůst v průměru o 1,25 procenta místo doposud očekávaných 1,5 procenta.

Americká ekonomika pak ve druhé polovině letošního roku vykáže růst pouze o dvě procenta. Dosavadní prognóza počítala s růstem o 2,25 procenta.

Goldman Sachs očekává, že se pravděpodobně zhorší podmínky obchodování. Firmy pak zřejmě omezí investice kvůli nejistotě, kterou výsledek hlasování nastolil. Vlivem kolísání kurzů a snížení hodnoty rizikovějších investic, jako jsou akcie a některé dluhopisy, se pak zpřísní i finanční podmínky, uvedla agentura Reuters.

Obavy o další vývoj v Británii neskrývají mnohé společnosti

Odchod Spojeného království z Evropské unie nepochybně dopadne na hospodářství země, ekonomika Británie je ale dostatečně silná, aby tuto výzvu zvládla, prohlásil britský ministr financí George Osborne, který poprvé od čtvrtečního referenda veřejně vystoupil. Obavy o další vývoj ale naopak neskrývají někdejší ministr financí Alistair Darling či mnohé společnosti.

Některé chtějí kvůli brexitu pozastavit najímání nových pracovních sil. „Nemáme žádnou vládu, žádnou opozici a ti, kteří nás do těchto problémů dostali, utekli,“ řekl Darling s tím, že se nyní obává více než během hospodářské krize v roce 2008. Nynější nejistota podle něj pravděpodobně zemi velmi poškodí.

Brexit
Zdroj: Reuters

„Jak jsme se mohli takhle rozhodnout a nemít žádný plán pro budoucnost?“ pozastavil se Darling. Kritizoval také někdejšího starostu Londýna a hlasitého zastánce brexitu Borise Johnsona, že k referendu o EU přistupoval jako ke hře.

Obavy mají také firmy. Institut ředitelů (IoD), který sdružuje šéfy britských podniků, oznámil, že provedl průzkum mezi tisícovkou svých členů a že čtvrtina z nich se chystá zastavit přijímání nových zaměstnanců.

„Manažeři mají velmi velké obavy. Takřka polovina z nich očekává, že ostatní členské státy Británii potrestají,“ řekl generální ředitel IoD Simon Walker. Dodal, že voliči si určitě neuvědomili, že hlasovali pro ústavní i ekonomický chaos.