Penze mají příští roky růst. Babiš počítá, že důchodovému účtu to neublíží

Události ČT: Důchodovému účtu se má dařit, i když se budou zvyšovat penze (zdroj: ČT24)

Vláda předpokládá zvyšování důchodů nejenom v příštím roce, ale i v dalších letech. Přesto by se schodek důchodového účtu neměl zvyšovat, naopak. Ministerstvo financí uvádí ve svém odhadu, že do roku 2019 klesne na čtyři miliardy. Pravicová opozice ale upozorňuje, že pokud se vývoj ekonomiky zhorší, negativně se to odrazí i na schodku

Vláda by mohla zvyšovat důchody i v dalších letech, jen příští rok by měla skoro třem milionům důchodců vzrůst měsíční penze o dvě stě korun. Důchodový účet by tím ale neměl utrpět. Přestože stát vydá v příštím roce na penze o 11,5 miliardy korun víc, schodek na účtu o podobnou sumu klesne.

Pozitivní je i výhled do dalších let. V roce 2019 by měl schodek téměř zmizet, podle odhadu totiž klesne na čtyři miliardy. Píše se to v prvním návrhu ministerstva financí, o němž bude příští týden jednat koalice. Ještě v roce 2013 byl schodek bezmála padesátimiliardový. Přitom v roce 2019 plánuje ministerstvo financí, že na penze vydá o 40 miliard víc než letos.

Hospodaření důchodového účtu
Zdroj: ČT24

Kabinet počítá, že bude díky lepšímu růstu ekonomiky vybírat výrazně víc peněz na pojištění. „Negativní saldo důchodů se vlastně zmenšuje i tím, že máme vysokou zaměstnanost,“ dodal ministr financí Andrej Babiš.

Příznivý vývoj důchodového účtu je podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) jedním z důkazů, že penzijní systém radikální reformu nepotřebuje. „Domnívám se, že to, že náš veřejný důchodový systém stojí na podpoře ze státního rozpočtu, je to nejbezpečnější, co může existovat,“ uvedla Marksová. 

Pravice volá po reformě

Pravicová opozice ale situaci vidí jinak. Podle ní hrozí, že se v případě zhoršení vývoje ekonomiky a zvýšení nezaměstnanosti důchodový účet znovu propadne do hlubokého schodku. Stát by pak znovu musel penze dotovat z výběru DPH a dalších daní.

„Tady má jednoznačně pravdu OECD, které říká, že náš penzijní systém je bez reformy neufinancovatelný. Vláda to ale nechce slyšet,“ říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka vláda ohrožuje budoucí důchodce, když nerealizuje penzijní reformu a břemeno přesouvá na příští vlády.

Katastrofické scénáře, jak se hroutí státní penzijní systém, zjevně nejsou reálné, pokud se staráme o podmínky.
Jiří Dolejš
místopředseda KSČM

Pravicová vláda v rámci penzijní reformy zavedla takzvaný druhý pilíř, kam mohli lidé vstoupit dobrovolně a kam převáděli tři procenta z odvodů na sociální pojištění, pokud zároveň ze svého přijmu přidali určenou částku. Sobotkův kabinet však prosadil od ledna zrušení tohoto pilíře, takže nyní zůstává vedle průběžného systému využívajícího odvody ze sociálního pojištění pouze varianta doplňkového důchodového spoření. Současná vláda nicméně ještě uzákonila vyšší daňové zvýhodnění tohoto dobrovolného spoření počínaje od příštího roku.