Práci v okolních firmách by mohly najít čtyři tisícovky zaměstnanců OKD

Pracovní možnosti pro zaměstnance OKD (zdroj: ČT24)

Přibližně 4 tisícovky lidí ze společnosti OKD by mohly najít uplatnění u firem, které působí v Moravskoslezském kraji. Vyplynulo to ze studie CzechInvestu, která mapovala asi 500 firem s více než 50 pracovníky. Hlavní zájem je například o operátory výroby, svářeče či programátory CNC strojů.

Generální ředitel CzechInvestu Karel Kučera však také upozornil, že tyto požadavky „jsou rozloženy  v čase 18 až 36 měsíců, tedy sahají až do konce roku 2018“. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) zároveň varoval, že přechod zaměstnanců OKD do jiných podniků nebude tak jednoduchý. „S velkou mírou pravděpodobnosti bude jejich plat menší o pět deset tisíc korun.“

Nyní je průměrný plat havíře kolem 35 tisíc měsíčně. I proto vláda odsouhlasila příspěvek pro propouštěné zaměstnance firmy. Horníci by měli dostávat 8000 a ostatní pracovníci 7000 korun měsíčně. Podpora k překlenutí dopadů útlumu těžby se má vyplácet tři měsíce až pět let.

Z OKD, které je v úpadku, má ke konci června odejít dohodou zhruba 350 zaměstnanců a na přelomu září a října dalších téměř 900. Ve firmě nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa lidí v navazujících profesích. 

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák uvedl, že v regionu je v současnosti asi 12 tisíc pracovních míst. „Jenomže to může být 500 kuchařů, to můžou být kadeřnice, to jsou lidi do služeb, do začínající sezony v zahradnictví a podobně,“ upozornil na možný nesoulad požadavků trhu s kvalifikací končících zaměstnanců OKD. V horizontu několika let ale podle Hanáka může v oblasti vytvořit například automobilový průmysl až tisíc nových míst, kde by se mohli bývalí horníci uplatnit.

Pracovníky hledá také Hamé

Práci pro odcházející zaměstnance OKD bude mít rovněž výrobce potravin Hamé. Ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR hodlá nabídnout zaměstnání desítkám pracovníků. Vedle kvalifikovaných profesí je pro firmu obtížné obsadit už i místa výrobních dělníků. Po jednání s prezidentem Hospodářské komory Vladimírem Dlouhým to uvedl generální ředitel Hamé Martin Štrupl. 

Místo by tak mohli v tuzemských závodech Hamé získat třeba lidé z obslužných profesí OKD, potravinářská firma potřebuje elektrikáře a údržbáře, řekl mluvčí Hamé Petr Kopáček. „Jedná se o práci, případně ubytování,“ dodal. Hamé podle něj požádala Hospodářskou komoru o zprostředkování, protože komora má zastoupení v rámci celé republiky.