Tripartita se neshodla na novele zákoníku práce. Zaměstnavatelé jsou proti

Události: Tripartita o novele zákoníku práce (zdroj: ČT24)

Tripartita ve středu přerušila jednání o podobě novely zákoníku práce, pokračovat bude 6. června. Podle zaměstnavatelů totiž navrhované změny k větší flexibilitě ve vztazích firem a pracovníků nevedou a podniky by poškodily, ohrozily by i jejich konkurenceschopnost. Sdělil to Svaz průmyslu a dopravy ČR i Hospodářská komora ČR. Předseda odborové konfederace Josef Středula tato tvrzení po jednání tripartity ostře odmítl.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se omezil jen na konstatování, že zatím neexistuje shoda na tom, co přesně by mělo být součástí změn. Přál by si ale, aby výsledná podoba novely zákoníku práce byla výsledkem co nejširší dohody mezi sociálními partnery.

V Česku začal nový zákoník práce platit o ledna 2007. Od té doby se pracovní kodex novelizoval už 39krát. Další novelu teď připravilo ministerstvo práce. Podle něj má „prohloubit flexibilitu pracovněprávních vztahů a posílit ochranu zaměstnanců“. Podle Svazu průmyslu a dopravy i hospodářské komory ale úpravy větší flexibilitu nezaručí.

Novela zákoníku práce se vyvíjí směrem, který by v případě přijetí poškodil zaměstnavatele, a jde proti konkurenceschopnosti firem.
Z prohlášení Svazu průmyslu a dopravy ČR

Podle svazu hrozí, že by změny znamenaly pro podniky „výraznou finanční a administrativní zátěž“. 

Zákoník 2
Zdroj: ČT24

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Středula namítl, že návrhy odborů nepoškodí seriózní firmy. „A jestliže poškození je dodržení elementárních pravidel, tak v tom případě ať se tak klidně stane,“ prohlásil. Například právo odborů na spolurozhodování o agenturním zaměstnávání žádného seriózního zaměstnavatele poškodit nemůže, v jeho zájmu je i obnovení práva odborů zastavit práci v případě ohrožení života zaměstnanců, vypočítával Středula.

Odbory prosazují například uzákonění pětitýdenní dovolené, zrušení karenční doby, tedy neproplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání, zvýšení odstupného či vyšší odměny za pracovní pohotovost o nedělích a svátcích. Vedení svazu to označilo za „maximalistické nápady“.

„Takové návrhy zaměstnavatelé nejsou v žádném případě ochotni akceptovat,“ uvedl šéf Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Dufek v Interview ČT24 o novele zákoníku práce (zdroj: ČT24)

Kdo bude zastupovat odbory?

Předseda Asociace samostatných odborů, předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Čech a Moravy Bohumír Dufek v pořadu Interview ČT24 uvedl, že jeho asociace má výhrady například k navrhovanému paragrafu 24 novely zákoníku práce. Ten předpokládá, že by zastupování odborových organizací vůči zaměstnavatelům zajišťovala největší odborová organizace (ČMKOS). Podle Dufka to není o velikosti, ale o vlivu a odborové organizace by se měly mezi sebou na zastupování domluvt.  

K otázce příplatků za práci přesčas či v noci uvedl, že „čeští zaměstnanci si už zaslouží daleko větší mzdy, než tomu bylo v minulosti“. V době velkých zisků zaměstnavatelů by to mělo být podle něho zohledněno i v zákoníku práce. Vypadnutí paragrafu o ochraně před stresem mu nevadí, raději by posílil kontroly bezpečnosti práce. Zmínil, že v některých oblastech roste úrazovost, jako výsledek tlaku zaměstnavatelů na větší a větší výkony. K navrhovaným úpravám, jak získávat nové pracovníky do státní správy uvedl, že si nemyslí, že je potřeba ji rozšiřovat a že Česko má přebujelou administrativu.

Potvrdil také, že vznikají „žluťácké odbory,“ s pěti, šesti členy, které jdou podnikatelům na ruku, jejich předáci jsou podle Dufka koupeni. Takové odbory musí „být názorově zničeny“. 

Mnoho výhrad

Chystaná novela zákoníku práce vyvolává rozporuplné reakce. Ministerstvo práce k novele dostalo na 600 výhrad.

Zákoník práce 1
Zdroj: ČT24

Některá plánovaná ustanovení z textu proto zřejmě už vypadla, a to například právě ta o vyšších příplatcích za pohotovost či o ochraně před stresem v práci. Návrh počítá se změnami pravidel práce z domova, postavení vrcholových řídících pracovníků či kolektivního vyjednávání.