Růst spotřebitelských cen v dubnu zrychlil více, než se čekalo

Spotřebitelské ceny v Česku v dubnu meziročně stouply o 0,6 procenta, zrychlily tak růst z 0,3 procenta v březnu. Na zrychlení inflace mělo vliv hlavně zdražení alkoholických nápojů, tabáku a dovolených, méně než v březnu meziročně zlevnily pohonné hmoty. Informoval o tom Český statistický úřad. Ve srovnání s březnem se spotřebitelské ceny zvýšily o 0,6 procenta.

Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel uvedl, že růstem překvapily všechny složky inflace. Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč připomněl, že meziroční inflace tak vyrovnala svou letošní nejvyšší úroveň, která byla zaznamenána v lednu. Šlo o výraznější růst spotřebitelských cen, než čekaly finanční trhy a Česká národní banka (podle Jáče shodně tipovaly 0,3 procenta). 

Tahounem byla jádrová inflace (inflace očištěná o sezónní vlivy, regulované ceny, daňové úpravy, pozn. redakce), uvedl Zeisel. Ta podle něho odráží, že se spotřebitelům skutečně daří a že obchodníci zvedají ceny i kvůli vyšší poptávce. Dnešní čísla jistě potěší centrální bankéře, protože inflace se pohnula směrem k jejímu cíli, dodal. Na druhou stranu by mohla zvýšit tlak na kurzový závazek a donutit centrální banku více intervenovat.

Inflace nabrala rychlost (zdroj: ČT24)

Pohled na vývoj cenových položek spotřebního koše ukazuje, že vyšší než očekávaná inflace jde v rozhodující míře na vrub nárůstu cen tabákových výrobků a alkoholických nápojů, sdělil Jáč. 

Hlavní ekonom ING Jakub Seidler uvedl, že inflaci tlumí nižší ceny pohonných hmot a potravin, které mají v indexu relativně velkou váhu. Situaci také ovlivňuje „dovoz“ nizké inflace z eurozóny, zejména u výrobků. Podotkl však, že u služeb je již znát růst cen, například u dovolených či bydlení. 

Meziroční změny cen v dubnu 2016
Zdroj: ČSÚ

Jaký bude další vývoj?

Zeisel se přes dubnový vývoj domnívá, že inflace by mohla ještě poklesnout. Přispět by k tomu podle něho mohl konkureční boj distributorů plynu. „Většina z velkých dodavatelů totiž ohlásila snížení účtovaných cen pro spotřebitele od května. Nicméně, jaký bude skutečný dopad do cen měřených ČSÚ, je velmi těžké předvídat,“ uvedl. Očekává, že celková inflace by měla akcelerovat ke konci roku. 

Nyní se zdá, že se celková inflace dostane nad úroveň jednoho procenta již během letních měsíců, tedy v letošním třetím čtvrtletí, v závěru roku by pak měla být atakována úroveň 1,5 procenta.
Radomír Jáč
hlavní ekonom Generali Investments CEE

„Dubnový vývoj inflace neznamená automaticky, že inflace nyní jen poroste. Naopak velmi pravděpodobně v nejbližších měsících ještě mírně klesne. Ovšem riziko jejího poklesu do záporu citelně kleslo,“ uvedl například hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Hlavní ekonom Deloitte David Marek upozornil, že přes mírné zvýšení zůstává inflace nízká. Česká národní banka tak podle něj nemusí měnit názor na úrokové sazby a kurz koruny.

Seidler se domnívá, že ceny ještě zůstanou utlumené, mohou i mírně klesat v závislosti na vývoji ceny plynu. Zdůraznil však, že se nenaplňuje scénář, podle něhož by inflace zamířila k nule. Růst cen očekává až koncem letošního roku, kdy začne vyprchávat vliv nízkých cen pohonných hmot.