Největší výrobce léků na světě nevznikne, Pfizer zrušil plánované převzetí Allerganu

K převzetí Allerganu nakonec nedojde (zdroj: ČT24)

Americká farmaceutická firma Pfizer zrušila plánované převzetí konkurenční irské společnost Allergan za zhruba 160 miliard dolarů (3,8 bilionu korun) poté, co Washington ohlásil nové kroky proti vyhýbání se vysokému zdanění v USA. Fúze měla vytvořit největšího výrobce léků na světě. Pfizeru měla zároveň umožnit snížení daňové zátěže přesunem své adresy do Irska.

O zrušení plánované fúze Pfizer informoval ve svém sdělení. Souhlasil rovněž, že Allerganu zaplatí 150 milionů dolarů jako náhradu za vzniklé výdaje, napsala agentura AP.

Americké ministerstvo financí v pondělí představilo již třetí balík opatření proti takzvaným inverzím, které americkým podnikům umožňují vyhýbat se vysokému zdanění firemních zisků v USA. V rámci těchto inverzí americká firma obvykle koupí menšího zahraničního konkurenta a přesune své oficiální daňové sídlo do jeho země.

Pfizer se na převzetí Allerganu dohodl loni v listopadu. Do Irska, kde by měl podstatně menší firemní daně, hodlal v rámci fúze přesunout svou adresu, nikoli však své ústředí nebo své provozy. Po oznámení nejnovějších amerických kroků proti daňově motivovaným přesunům firemních sídel do zahraničí se začalo spekulovat, že Pfizer zřejmě transakci zruší.