Průmysl i přes odstávky Dukovan zrychluje, stavebnictví se ale opět propadlo

Lednová čísla průmyslu a stavebnictví, která zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), mluví jednak o zrychlení, ale i o propadu. Průmyslová výroba totiž na začátku roku zrychlila meziroční růst na jedno procento z prosincových 0,7 procenta. Stavebnictví ale naopak meziročně kleslo o 10,4 procenta po prosincovém revidovaném růstu o 3,3 procenta.

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů vzrostla průmyslová produkce meziročně o 3,5 procenta. Ve srovnání s prosincem byla po vyloučení sezonních vlivů vyšší o 3,7 procenta. Lednová čísla tak obrátila klesající trend posledních měsíců a naznačuje, že český průmysl na začátku letošního roku setrvává relativně stále v dobré kondici, uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

„Český průmysl začal letošní rok růstem, což dále snižuje riziko, že by se v ekonomice blížila krize,“ komentoval čísla analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Průmysl totiž udržel růst, i když se v něm předpokládaným způsobem projevila řada negativních faktorů. Chemický průmysl nadále sužovala nefunkční výroba v Unipetrolu a výrobu elektřiny snižovaly odstavené bloky v Dukovanech, dodal.

„V prosinci se k těmto faktorům přidalo ještě vyšší čerpání celozávodních dovolených, které vykompenzoval až lednový růst,“ dodává ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Z přímého vývozu průmysl v lednu utržil meziročně o půl procenta více. Domácí tržby klesly o 5,6 procenta. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 4,8 procenta, zatímco tuzemské nové zakázky klesly o 2,3 procenta. I tady se na růstu výrazněji podíleli výrobci aut.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v lednu meziročně zvýšil o 3,6 procenta. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců pak meziročně vzrostla o 1,8 procenta na 27 649 korun.

Průmyslu by se mělo dařit i v dalších měsících letošního roku, i když ne již tak výrazně, jako loni, odhadl analytik GE Money Bank Filip Fyrbach. Růst očekává na solidních zhruba 3,5 procenta, stát by za ním měli tradiční tahouni - zejména automobilový průmysl. Záležet ovšem bude na vývoj v zahraničí, jak se projeví zpomalování v Číně či jaké bude rozhodování americké centrální banky.

Průmyslová výroba na vzestupu (zdroj: ČT24)

Stavební propad

Oproti průmyslu začalo stavebnictví nový rok o poznání hůře. Jeho produkce klesla meziročně o 10,5 procenta, což pro stavebnictví znamená největší pokles od června 2013. Podepsalo se na tom mimo jiné pozemní stavitelství, kde se produkce snížila o 13,1 procenta.

Domníváme, že oslabení průmyslu i stavebnictví na přelomu roku je do velké míry zapříčiněno poklesem investiční aktivity v důsledku propadu čerpání evropských fondů. To je vidět i na nových zakázkách z domácí ekonomiky. Těch v lednu meziročně ubylo o 2,3 procenta, zatímco nových zakázek ze zahraničí bylo o 4,8 procenta více.
Viktor Zeisel
ekonom Komerční banky

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů bylo stavebnictví v prvním měsíci roku nižší o 7,9 procenta. Letošní leden měl proti loňskému o jeden pracovní den méně. Stavebnictví pomáhaly inženýrské stavby, produkce v tomto oboru se na rozdíl od pozemního stavitelství zvýšila o 0,8 procenta.

Fyrbach věří, že jedna negativní vlaštovka nebude následována dalšími. Domnívá se, že právě pozemní stavebnictví se bude zvedat. Také výstavba bytů by se měla podle něho zlepšovat.

Průmysl i přes odstávky Dukovan zrychluje, stavebnictví se ale opět propadlo (zdroj: ČT24)

Počet bytů, které se v lednu začaly stavět, se meziročně zvýšil o 35,9 procenta na 1881. Dokončeno jich bylo o 11,8 procenta více než v lednu 2015, tedy 2242. Úřady vydaly 5325 stavebních povolení, což je meziročně o procento více. Orientační hodnota povolených staveb vzrostla o 45,5 procenta na 18,9 miliardy korun.