Šéf EIB: Potichu jsme rostli v lucemburských lesích. Moc o nás neví ani politici z Bruselu

Šéf EIB: Chceme mít pobočky ve všech zemích EU (zdroj: ČT24)

Češi mají o něco snadnější přístup k penězům z takzvaného Junckerova investičního balíčku – Evropská investiční banka (EIB) totiž otevřela v Praze svou kancelář. Co to vlastně je EIB, jaké jsou její plány v Česku a jak jde Čechům čerpání eurofondů? Na to se zeptala redaktorka Zuzana Hodková přímo šéfa EIB Wernera Hoyera.

Proč jste se rozhodli otevřít novou pobočku?

Stavěli jsme na tom, že jsme hodně centralizovaná banka se základnou v Lucembursku. Díky tomu jsme byli tak efektivní a výděleční. Dvě třetiny našich zaměstnanců byli prakticky na jednom místě.

Ale na druhé straně jsme to museli trochu změnit, potřebujeme být blíž našim klientům. Chceme v souladu s novým plánem Junckerovy komise rozšiřovat počty klientů, navázat spolupráci s novými firmami, a proto jim chceme být blíž. Tedy mít pobočky pokud možno alespoň ve všech hlavních městech členských zemí.

EIB je víc než dvakrát větší než Světová banka – ale moc se o ní neví. Jak je to možné a jak to změnit?

Ano, musíme to změnit. Když mám občas tu čest potkat se s vysokými představiteli Evropské unie a vysvětluji jim, jak fungujeme, tak se vždycky diví, jak obrovská instituce to je. A já jim říkám – ale měli byste to vědět, jsme tu pro vás, jsme váš nástroj, vy nás vlastníte a vy byste nás měli využívat k výzvám a potřebám, které stanovíte jako zásadní a potřebné pro Evropu.

To zní absurdně. Jak to, že o vás nevědí? Jak to, že jsou tak překvapení?

Banka si desítky let v klidu a potichu rostla a prosperovala schovaná v lucemburských lesích. Je to kuriózní. Navíc téma financí není pro každého, je obtížné na orientaci. A pak je tu další věc, co k tomu přispívá, a to také musím pořád vysvětlovat – my jsme sice banka v nějakém režimu svázaná s evropskými institucemi, ale někdy je třeba těm politikům připomenout, že jsme banka. Nedáváme granty nebo dotace, ale dáme vám půjčku nebo záruku. Ale chceme své peníze zpět i s úroky. A to leckoho překvapí.

Do Berlína bych jel vlakem déle než před válkou

Jak velký je pro vás potenciál českého trhu?

Myslím, že velký. Česká republika byla v posledních 20 letech extrémně úspěšná. Samozřejmě si musela projít problémy, ale zvládla to dobře, a teď má jeden z nejvyšších růstů v Unii a skoro nejnižší nezaměstnanost. To je velmi dobrá pozice.

Ale přesto, když se třeba podíváte na veřejnou infrastrukturu, tak tam jsou rezervy. V dopravě jsou nedokončené projekty, třeba přeshraniční spojení. Kdybych chtěl jet vlakem do Berlína, asi by to trvalo déle než před druhou světovou válkou. To je neúnosné. A podobně špatné je napojení na Polsko, Bavorsko či Rakousko. Takže v dopravě je určitě hodně práce a stejně tak v energetice, hlavně co se týče energetické náročnosti nebo závazků na zelenou energii. A určitě taky pokrytí rychlými datovými sítěmi. To je naléhavé téma.

Česká republika je stejně úspěšná, jako nejprůmyslovější země Evropy, ale aby u toho zůstala, vyžádá si to investice do infrastruktury i životního prostředí.

Jak úspěšní jsou podle vás Češi v čerpání evropských fondů?

Spolupracujeme s bankami tady a myslím, že tohle je v pořádku. Ale Česko určitě bude chtít zvýšit čerpání, a my k tomu taky můžeme trochu přispět. Ale je potřeba mít opravdu kvalitní projekty a produkty, to je základ. A je to dobré pro Českou republiku, pro Evropu a taky pro banku. My nepůjčujeme veřejné peníze, ale peníze mezinárodních investorů. Je to nějakých 70 až 90 miliard eur za rok. My si je za výhodných podmínek půjčíme a investoři nám je dají jen tehdy, když budeme mít dobrý projekt. V tom je ten vtip.

Pojďme se dostat k fondu ESFI (Evropský fond strategických investic). Jak vlastně funguje a pro koho je určen?

Je to určitá garantovaná investiční pomoc. Přispívá tam EU z rozpočtu a také EIB. Unie 16 miliardami eur a investiční banka 5 miliardami. A společně se zaručí nebo investují do velmi ambiciózních projektů. Fond je určený pro soukromé investory. Někdy sice i pro veřejné instituce, ale hlavně soukromé investory, kteří mají ambiciózní projekt, do kterého by ale pravděpodobně nešli, pokud by neměli alespoň částečné krytí při případné ztrátě. A to my jim dáme.

Je to i pro malé firmy?

Ano, je. Vlastně první projekty, které jsme v Česku dělali, byly v oblasti malých a středních podniků, a já myslím, že tenhle sektor zůstane do budoucna pro vaši ekonomiku a tvorbu pracovních míst klíčový.