Evropská banka velkých projektů otevřela v Praze kancelář

Pilip: Velké projekty EIB (zdroj: ČT24)

Evropská investiční banka (EIB) otevřela v Praze svou kancelář. Veřejným a soukromým institucím se tak podle banky zjednoduší přístup k evropským penězům z takzvaného Junckerova investičního balíčku.

Junckerův investiční balíček počítá během tří let s investicemi až do 315 miliard eur (8,6 bilionu korun). Evropský fond pro strategické investice (EFSI), přes který jdou peníze z balíčku, nyní registruje žádost o financování čtyř projektů z Česka. Na pondělní mezinárodní konferenci Investiční plán pro Evropu - Nástroj pro posílení hospodářského růstu to bez dalších podrobností uvedla evropská komisařka Věra Jourová.

Prezident Evropské investiční banky Werner Hoyer upozornil, že fond je součástí snahy Evropské komise efektivněji využívat rozpočet unie a financovat projekty, které by nebylo možné financovat jinak. Cílem projektu je zacelit investiční a inovativní propast, která je mezi Evropou a zeměmi jihovýchodní Asie a USA.

EFSI byl založen v polovině roku 2015. Zpočátku ho má tvořit 21 miliard eur, z toho pět miliard z peněz Evropské investiční banky a 16 miliard ve formě záruk evropského rozpočtu.

Půjčky pro malé a střední firmy

S fondem loni uzavřela dohodu Českomoravská záruční a rozvojová banka. Českým podnikatelům má umožnit čerpat úvěry v celkové výši 4,4 miliardy korun. Pomocí záruk za úvěry tak podpoří půjčky až pro 1500 malých a středních firem.

Budeme dávat garance, aby se české banky odvážily úvěrovat i menší podniky a riskantnější projekty.
Hana Kaloudová
vedoucí pražské kanceláře Evropské investiční banky

Banka ztratila peníze v Eurotunelu

Banka se zaměřuje na velké, zejména infrastrukturní projekty od 25 milionů eur výš, řekl její bývalý viceprezident Ivan Pilip. Typické jsou pro ni například železniční koridory, nové úseky dálnic. 

Pilip označil banku za velmi obezřetnou, která financuje projekty prioritní, dobře zabezpečené, s velmi malou mírou rizik.  V  minulosti ztratila poměrně dost peněz jen v projektu Eurotunelu, řekl bývalý ministr financí. 

Nepřímá pomoc českým bankám

Pro české komerční banky většinou není EIB konkurencí, ale spíše jim pomáhá, řekl Pilip. A to tím, že umožňuje start velkých projektů, které pak mohou komerční banky spolufinancovat. Její účast v některém projektu navíc zvyšuje jeho důvěryhodnost pro trh.

EIB má nyní kanceláře v 19 členských zemích Evropské unie a v 19 zemích mimo unii. Akcionáři banky jsou všechny členské země unie. Otevření kanceláře v pražské Klimentské ulici vychází z rozhodnutí banky zřídit své pobočky ve všech členských zemích.