ČSOB loni poskočil čistý zisk o tři procenta na 14 miliard

Vyvážený růst úvěrů, vkladů i aktiv v kombinaci se silnou výkonností finančních trhů – takové jsou faktory, které stojí za čistým ziskem skupiny ČSOB v roce 2015. Oproti předchozímu roku stoupl o tři procenta na 14 miliard korun. Celkový objem aktiv pak meziročně vzrostl o osm procent na 184 miliard korun.

„V roce 2015 jsme dosáhli silného růstu v půjčkách, investicích, transakcích i v pojištění. Díky vynikající kvalitě úvěrů, i přes klesající marže a rostoucí investice, se nám podařilo zvýšit náš čistý zisk o tři procenta,“ komentoval výsledky finanční ředitel ČSOB Jiří Vévoda.

Ekonomický růst Česka a klesající nezaměstnanost se podle něj na výsledku ČSOB projevily pozitivně, nízké úrokové sazby naopak negativně. Generální ředitel banky John Hollows míní, že vývoj ekonomiky v letošním roce bude záležet na situaci v Evropě, zejména v hlavních zemích eurozóny. „Nečekáme zhoršení kvality úvěrového portfolila, což je klíčový ukazatel,“ dodal.

Rekordní hypotéky

ČSOB posílila svou pozici tuzemské jedničky v úvěrech, když jejich objem vzrostl o šest procent na 582 miliard korun. Rok 2015 se stal rekordním v historii banky v objemu nově poskytnutých hypoték (51 miliard korun) – součástí skupiny je totiž i Hypoteční banka. Objem vkladů se zvýšil o pět procent na 700 miliard korun a tento nárůst byl plně tažen běžnými účty.

Provozní výnosy stouply o tři procenta na 32,5 miliardy korun navzdory nízkým úrokovým sazbám. Provozní náklady činily 15,7 miliard korun, což představovalo meziroční nárůst o pět procent.

Počet klientů banky meziročně klesl o méně než procento na 2,831 milionu. Počet uživatelů internetového bankovnictví naopak stoupl o dvě procenta na 1,538 milionu, počet transakcí pak téměř o pět procent na 49,7 milionu.

  • Do skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. 
  • Belgické finanční skupině KBC, která ČSOB vlastní, v loňském roce stoupl čistý zisk o polovinu na 2,64 miliardy eur (zhruba 71 miliard korun). Analytici však počítali s ještě výraznějším nárůstem, a to o 160 procent na 1,228 miliardy eur.

 Konkurenční Komerční bance klesl loni čistý zisk meziročně o 1,5 procenta na 13,13 miliardy korun. Čistý zisk UniCredit Bank naopak stoupl o 15 procent na 5,6 miliardy korun. Česká spořitelna výsledky zatím nezveřejnila.