Poctivé potraviny můžou získat razítko, které potvrdí jejich výjimečnost

Prvních osm firem převezme certifikát potvrzující, že jejich potraviny jsou vyráběné podle českých cechovních norem. Budou si moci dát na výrobek logo či slovní označení, potvrdil prezident Potravinářské komory ČR Miroslav Toman. Pro získání certifikátu je nutné, aby firma vyráběla potraviny podle stanoveného technologického postupu.

Systém ideově vychází z bývalých československých státních norem a současných českých technických norem. Potraviny vyrobené podle nich by měly mít nadstandardní charakteristiky proti srovnatelným výrobkům na trhu. „Je to výrobek do jisté míry elitní. Nemyslím snobský, ale normální a poctivý,“ řekl za Madetu, která certifikát získá, její obchodní ředitel Jan Teplý.

  • Česká cechovní norma má být základní normou, která stanoví kvalitativní parametry potraviny, pro niž byla zpracována a z níž vyplývají nadstandardní parametry, kterými se daná potravina liší od jiných srovnatelných potravin uváděných na trh. 
  • Česká cechovní norma může být zpracována buď pro skupinu potravin vyráběných několika výrobci na území ČR, nebo i pro jednu konkrétní potravinu vyráběnou jedním konkrétním výrobcem, a to bez ohledu na velikost trhu, na který je potravina uváděna. 
  • České cechovní normy jsou vytvářeny ve spolupráci výrobců, zájmových nebo profesních sdružení, úřadů státní správy a vědecko-výzkumných institucí. 
  • Správcem českých cechovních norem je Potravinářská komora ČR. 
  • České cechovní normy jsou veřejně dostupné na oficiálních webových stránkách www.cechovninormy.cz

Cechovní normy potravinářská komora zavádí podle vzoru Rakouska, kde se vztahují na třicet tisíc produktů. V Česku komora projekt připravovala dva roky. „České cechovní normy jsou odpovědí na poptávku spotřebitelů. Chtějí vědět, z čeho to bylo vyrobeno, kde to bylo vyrobeno, jaké je složení, jaký je technologický postup,“ zmínil prezident potravinářské komory Miroslav Toman.

Cechovní norma zaručuje, že si výrobce nebude zlevňovat přípravu různými chemickými pomocníky. Například uzený sýr nebude natřený takzvaným tekutým dýmem, což je stále rozšířenější praktika, ale bude skutečně uzený na dřevě. „Přirozené uzení je na bukových štěpkách nebo ovocném dřevě. To je podle mě normální, tudíž odpovídající cechovní normě,“ uvedl Teplý.

Výhody i pro potravináře

Celkem má potravinářská komora schváleno pět desítek výrobců, prvních osm s konkrétními produkty již převezme certifikát, další si budou muset ještě počkat, než budou moci označení na své výrobky dávat. Normy mohou i v současnosti lidé připomínkovat na webu.  

Logo bude ve tvaru kruhu, okolo české vlajky bude nápis Vyrobeno podle české cechovní normy.

„Výrobce nebo svaz může navrhnout cechovní normu, která projde poměrně dlouhým a náročným schvalovacím procesem. Zkušenost je, že u prvních trval proces přes rok, u dalších se dá očekávat, že lhůta bude od několika měsíců až po rok,“ prohlásil ředitel pro programování a strategii z potravinářské komory Miroslav Koberna. „Poté, když se výrobce hlásí s konkrétním výrobkem, je proces jednodušší. Pokud není pochybností, že normu splňuje, tak o tom potravinářská komora rozhoduje interně,“ dodal.

Cechovní norma by měla pomoci potravinářským firmám i při vyjednávání se supermarkety o prodejních cenách. Obchodní řetězce totiž podle potravinářské komory tlačí cenu k absolutnímu minimu, což pro některé výrobce přestalo být únosné. „Tyto výrobky nemohou jít pod cenu, pokud mají dodržovat kvalitu,“ upozornil Toman.

Česko má více značek pro kvalitu potravin

V Česku je mnoho značek označujících kvalitu potravin. Nejznámější je Klasa, kterou stamiliony korun ročně podporuje i stát. Klasa je udělována na základě usnesení komise, která má nějaké standardy, poznamenal Toman. „Říkáme, že by bylo dobře, kdyby možná Klasa převzala tyto normy,“ doplnil.

Další je například Regionální potravina, která je vázaná na daný kraj. Jsou ale i méně známá označení, například logo Vím, co jím, které by mělo označovat potraviny obsahující uváděné výživové hodnoty. Logo Zdravá potravina se zase objevuje na pokrmech, které neobsahují zbytečné množství chemických konzervantů a barviv.

Ministerstvo zemědělství také v novele zákona o potravinách, kterou schválila na konci loňského roku vláda, zakazuje používání log s českým lvem či trikolorou a například nápisy „český“ na potravinách, které z Česka nejsou.