Češi se zlepšili v placení dluhů. Výjimkou je Moravskoslezský a Plzeňský kraj

Schopnost Čechů splácet dluhy se za poslední čtvrtletí mírně zlepšila. Vyplývá to ze statistiky sdružení Solus, které provozuje Registr dluhů fyzických osob. V průměru neplatí závazky v termínu osm procent lidí. Výjimkou je pouze Moravskoslezský a Plzeňský kraj, kde zadluženost v poslední době naopak vzrostla. V severomoravském regionu dluží každý desátý dospělý.

Solus evidoval ke konci minulého roku v Česku více 700 tisíc dlužníků, kteří dohromady dluží téměř 53 miliard korun. Přes 100 tisíc jich je podle sdružení v Moravskoslezském kraji. Dluží bankám, nebankovním finančním institucím, mobilním operátorům či dodavatelům energií.

Největší zadluženost je v Ústeckém kraji

„Moravskoslezský kraj patří dlouhodobě mezi ty, kde je problém se splácením dluhů vyšší. Společně s Plzeňským krajem byl ke konci roku jediným, kde zadluženost vzrostla,“ potvrdil mluvčí sdružení Solus Miroslav Beneš. Vůbec nejvyšší zadluženost je v Ústeckém kraji, nejnižší na Vysočině.

  • Česká republika - 8,09 procenta
  • Nejvyšší zadluženost: Ústecký kraj - 15,12 procenta, Karlovarský - 13,71, Liberecký - 10,89, Moravskoslezský - 10,13
  • Nejnižší zadluženost: Vysočina - 5,35 procenta, Zlínský - 5,40, Jihomoravský - 6,53, Praha - 6,57, Pardubický - 6,74

Údaje Solusu dokládají, že závazky včas neplatí hlavně lidé z regionů s nízkou kupní sílou, nižšími mzdami a vyšší nezaměstnaností. Platí to i v Moravskoslezském kraji, kde například v okresech Opava a Frýdek-Místek je zadluženost jen sedmiprocentní, na Karvinsku a Bruntálsku je to jednou tolik. Lidé s nižšími příjmy si často půjčují i na takové věci, jako je vybavení domácnosti nebo dovolená.

V Moravskoslezském kraji neplatí včas dluhy každý desátý člověk

Redaktor České televize hovořil s ženou, která dluží téměř 400 tisíc. Poprvé si prý půjčila před třemi lety na nájem. „Nedokázala jsem dluh splácet, brala jsem si různé další půjčky, až mi to tak narostlo. Když mi přišel exekuční výměr, nezbylo mi nic jiného, než požádat o osobní bankrot,“ líčila mladá žena. Pokud jí soud vyhoví, chce dluh do čtyř let splatit.

Řešení dluhů – osobní bankrot

Spoustu podobných případů řeší finanční poradci. „Většinou děláme oddlužení, osobní bankrot. Ročně asi čtyři sta případů,“ uvedl specialista Poradny při finanční tísni Martin Gojný. Téměř devět z deseti klientů této poradny se závazků nakonec úspěšně zbaví.

Sdružení Solus, které čísla o dluzích zveřejnilo, má přístup k informacím o klientech, kteří čelili nebo čelí potížím se splácením závazků,  k databázi ukradených a neplatných dokladů a k insolvenčnímu registru. Členská společnost se na základě dotazu do databáze dozví informaci o dluhu klienta, případně jeho úhradě. Ta je v registru uchována až tři roky. Data se shromažďují se souhlasem zákazníků.

Sdružení funguje od roku 1999. Mezi členy je šestnáct bank a stavebních spořitelen, devatenáct nebankovních finančních institucí, jedenáct telekomunikačních operátorů, dva distributoři energií a obchodní řetězec.