Kauza s úrokovými sazbami LIBOR: Pět z šestice makléřů je nevinných

Nejrozsáhlejší kauza s manipulacemi s mezibankovní úrokovou sazbou LIBOR má další soudní rozhodnutí – podle londýnského soudu je pět z šesti obviněných makléřů nevinných. Bývalí bankovní obchodníci společnosti Rabobank se měli podílet na tajných dohodách, které měly manipulovat se sazbou LIBOR ve prospěch amerického dolaru a japonského jenu.

Pět bývalých makléřů firem ICAP, RP a Tullett Prebon bylo zproštěno viny zcela a jeden makléř ICAP v jednom bodě obžaloby, druhý bod u něj bude porota ještě zvažovat. Je tak takřka u konce dosud nejdelší soud v případu manipulace s klíčovými sazbami. 

Obhájci označovali obviněné za obětní beránky špatně organizovaného systému, nad nímž nebyl řádný dohled. Poukazovali také na to, že regulační orgány i politici věděli, že banky rutinně stanovují sazby LIBOR tak, aby to vyhovovalo jejich komerčním zájmům.

Žaloba stála na obvinění, že šestice makléřů spolupracovala s obchodníkem jménem Tom Hayes – toho poslal soud v srpnu loňského roku na 14 let do vězení. Rozsudek v případě tohoto bývalého zaměstnance americké banky Citigroup a švýcarské UBS podle odborníků vytyčil novou fázi v sedmiletém globálním vyšetřování manipulací referenčních úrokových sazeb, na nichž závisejí kontrakty v hodnotě stovek bilionů dolarů.

obrázek
Zdroj: ČT24

Vyšetřovatelé obvinili celkem 21 lidí a několik velkých světových bank a makléřských firem už na pokutách a vyrovnáních zaplatilo celkem kolem devíti miliard dolarů (222 miliard korun).

  • LIBOR je globálně využívanou sazbou, od níž se odvozují úroky pro značné množství soukromých i veřejných transakcí. 
  • Vytvářela ji denně Britská bankovní asociace na základě informací, které obdržela od bank. Pod vlivem skandálu se však rozhodlo, že o agendu související s tvorbou sazby se bude starat burzovní společnost NYSE Euronext.

Velké banky v době finanční krize v letech 2007 až 2009 s tichým souhlasem vlád a centrálních bank hlásily nižší sazby, než za jaké si byly schopny půjčovat, aby jim nehrozily existenční problémy. Nedostatečné kontroly nad stanovováním sazby LIBOR a dalších referenčních sazeb v té době využívali i někteří obchodníci a další zaměstnanci bank k tomu, aby manipulovali se sazbami pro osobní prospěch.