Propad ceny mléka se zastavil, meziročně je ale o pětinu nižší

Ceny zemědělských výrobců mléka se ve třetím čtvrtletí meziročně propadly o 22,6 procenta. V září se nicméně podařilo dlouhodobý propad výkupních cen zastavit. Mlékárny v minulém čtvrtletí navíc nakoupily od tuzemských producentů meziročně o 2,8 procenta více mléka. S přebytky mléka by měl zemědělcům pomoci i stát, který chystá zakázky na doplnění rezerv sušeného mléka.

„Odrazili jsme se ode dna,“ řekl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček. Mlékárny si nyní cení mléko více, protože na podzim a v zimě je tučnější a má větší obsah bílkovin. Pokles cen je daný přebytkem komodity na trhu. Podle Kopáčka je na vině ruské embargo a pokles poptávky v Číně. Kopáček nicméně dodáva, že „prognóza není pozitivní na dalšího půl roku.“

V souhrnu všech dotačních titulů, které jdou do zemědělství, je to v letošním roce kolem 40 miliard korun. Z toho národní zdroje jsou okolo 3 miliard korun.
Marián Jurečka
ministr zemědělství

Stát také plánuje nakoupit tři a půl tisíce tun sušeného mléka, přičemž předpokládaná cena zakázky je 230 milionů korun. Zakázka bude rozdělena do sedmi menších tendrů, vítězové by měli být známi do konce letošního roku.

„Zatím má ČR zásoby na jeden den, v budoucnu by měla mít zásoby na tři dny,“ řekl mluvčí Správy státních hmotných rezerv Jakub Linka, podle kterého je výhodou sušeného mléka rychlá použitelnost v krizových situacích. „Takzvaná norma obměny bude stanovena tak, aby ve skladech nebylo sušené mléko starší než deset měsíců,“ dodal mluvčí.

Ceny mléka v celé Evropské unii padají kvůli zrušení mléčných kvót a ruskému embargu na dovoz potravinářských výrobků. Přebytek mléka je tak i na evropském trhu. Ministerstvo navyšuje dotační programy pro farmáře, s EU plánuje také přímou podporu zemědělcům. V ní by mohli dostat přes 600 milionů korun.

Kolik mléka nakoupily mlékárny?
Zdroj: ČT24

Ve třetím čtvrtletí prohloubila produkce masa pokles

Český statistický úřad zveřejnil kromě údajů o prodejích mléka i další zemědělské statistiky. Produkce masa v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o dvě procenta. Loni výroba masa za celý rok vzrostla po jedenácti letech poklesu o 0,8 procenta. V prvním čtvrtletí letošního roku stoupla o 1,1 procenta, aby ve druhém kvartálu opět poklesla o 0,7 procenta. Ve třetím čtvrtletí se pokles ještě prohloubil a celková výroba masa činila 111,5 tisíce tun.

Podepsal se na tom hlavně propad produkce vepřového, která se ve třetím čtvrtletí meziročně snížila o pět procent na zhruba 55 tisíc tun. Naopak stoupla produkce hovězího, telecího a drůbežího. O čtvrtinu pak poklesla výroba skopového a kozího masa.

Spotřeba masa v ČR
Zdroj: ČT24

„Na druhou stranu je třeba říci, že u vepřového jsme stále, co do ceny, kterou dostávají zemědělci, na vyšších hladinách, než je průměr Evropské unie. U jiných mas je to obráceně,“ dodává agrární analytik Petr Havel.

Podle ředitele Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jana Stibala stojí za nízkými cenami jak levné dovozy ze zahraničí, tak ruské embargo. Někteří chovatelé již podle něj začali s redukcí chovů, zvláště ti, kteří se starají i o další zvířata.