Město zaplatí za brněnské výstaviště 225 milionů

Zhruba 225 milionů z městského rozpočtu, respektive 8,3 milionu eur. Tolik bude stát nákup majoritního podílu ve společnosti Veletrhy Brno. Transakci v úterý schválili brněnští radní, definitivně ji musí posvětit zastupitelstvo. Město se chystá nakoupit celý podíl německé společnosti Messe Düsseldorf GmbH, tedy 61 procent akcií. Po dokončení obchodu bude městu patřit 95 procent akcií Veletrhů Brno.

Už jen krok dělí Brno od nákupu většinového podílu Veletrhů Brno. Obchod za zhruba 225 milionů, který schválili brněnští radní, musí ještě 10. listopadu definitivně posvětit zastupitelstvo. Kupní smlouvou a další dokumenty by schvalovalo zastupitelstvo v prosinci, obchod by se tak měl uzavřít do konce letošního roku.

Město se stane po dokončení prodeje majoritním vlastníkem výstavní společnosti, bude mít v držení 95 procent akcií. Další částí ceny je podřízená půjčka 13,7 milionu eur, což je asi 370 milionů korun, kterou musí splatit Veletrhy německému vlastníkovi.

  • • 61 % akcií vlastní Messe Düsseldorf GmbH
  • • 34 % akcií vlastní Statutární město Brno
  • • 5 % akcií vlastní drobní akcionáři

„Jde o půjčku, kterou poskytla Veletrhům německá strana, a jelikož jde o podřízenou půjčku, dostala by se k penězům až poté, co Veletrhy splatí klasický komerční bankovní úvěr,“ vysvětlil primátor Brna Petr Vokřál (ANO). Jelikož Veletrhy budou samy podřízenou půjčku refinancovat a splácet, je suma, kterou zaplatí město, právě o tuto částku nižší.

Veletrhy se těší na jistotu

Veletrhy Brno zprávu vítají. „Končí pro nás období nejistoty. Mělo negativní dopad nejen na nás, ale i na vystavovatele. V okolních zemích je také běžné, že výstavní společnosti vlastní města,“ řekl mluvčí společnosti David Pokorný. Nečeká, že by se měly po prodeji dít zásadní změny, což již dříve potvrdil i Vokřál.

Pro město je klíčové, aby se v Brně podařilo udržet výstavnictví. „Letošní strojírenský veletrh potvrdil, že město se díky tomu oživí a na hlavní veletržní činnost jsou navázané další byznysy. Uvidíme, co bude se zbytným majetkem. Diskutuje se například o posunu tramvajové smyčky v Pisárkách, s hasiči diskutujeme o uvolnění části pozemku pro ně, protože současné podmínky už nevyhovují standardům. Rozhodně ale nebudeme mít k areálu developerský přístup,“ ujistil Vokřál.

Již dříve také ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš řekl, že je potřeba udržet nastavený obchodní model dalších osm let, aby se Veletrhy zbavily dluhů.

O prodeji se jedná léta

Brněnské výstaviště patřilo v minulosti státu, v roce 1991 ale během privatizace přešlo do soukromých rukou. V roce 1998 pak do vlastnické struktury vstupuje společnost Messe Düsseldorf, která od firmy Finop Holding koupila 73 procent akcií tehdejších BVV. Ty se později sloučily s nově vzniklou firmou Veletrhy Brno, od 1. listopadu 2001 tak oficiálně existují už jen Veletrhy Brno.

O záměru prodat svůj podíl mluví vedení Messe Düsseldorf už od roku 2012. Tehdy také brněnské zastupitelstvo schválilo záměr německý podíl ve Veletrzích odkoupit. Mezi prioritami své spolupráce ho měla i současná koalice, která vládne od podzimu 2014.

Nepřipustíme ztrátu kontroly nad areálem BVV z důvodu strategického umístění ve městě. Projednáme dlouhodobou strategii s německým partnerem a budeme usilovat o širší otevření a využití areálu pro každodenní život obyvatel.
Dohoda o koaliční spolupráci v období 2014–2018

Poté, co odezněla éra obřích veletrhů, jako byl například v 90. letech veletrh výpočetní techniky Invex, začaly se objevovat nápady, jak méně vytížené výstaviště využít. Architekti z ateliéru Smedek například přišli s ideou, využít některé plochy a pavilony pro vybudování sportovních stadionů. Jejich vize na stavbu fotbalové arény pro dvacet tisíc diváků a dalších sportovišť se ale nesetkala s pochopením politiků ani samotných veletrhů.

Zájem o koupi areálu v minulosti projevil i podnikatel Igor Fait. Ten prohlásil, že by veletržní činnost částečně zachoval, část areálu chtěl ale věnovat muzejnictví. Otevřít víc areál veřejnosti plánuje podle slov primátora Vokřála i město Brno. 

Veletrhy Brno z ptačího pohledu (zdroj: ČT24)