Sklady jsou poloprázdné. Na hnědé uhlí už je i pořadník

Události: Sklady uhlí jsou poloprázdné (zdroj: ČT24)

Prolomit či neprolomit – otázka, na kterou vláda v pondělí jasně odpověděla – na dole Bílina se bude těžit uhlí i za těžebními limity, na dole ČSA ne. Jedním z hlavních argumentů byl vedle zaměstnanosti i nedostatek uhlí pro teplárny. A sklady obzvlášť hnědého uhlí jsou letos skutečně poloprázdné, nemůže za to ale omezená těžba.

Těžební společnosti se totiž v letošním roce nestihly předzásobit a jejich sklady hnědého uhlí nestíhají uspokojovat poptávku. I když už je uhlí údajně objednané, čekací doby se prodlužují i na několik týdnů.

Například ve velkoskladu v Bylanech na Mostecku obvykle mívají až 700 tun uhlí, teď je tu ale necelých 40 tun. „Tímhle dopravníkem normálně vykládáme uhlí, ale teď nemáme co,“ ukazuje ředitel skladu Jan Heřmánek na vypnutý stroj. Kvůli zpoždění dodávek s hnědým uhlím museli v Bylanech dokonce zavést pořadník.

Elektřina hlavně z hnědého uhlí

Na hnědé uhlí připadá skoro polovina vyrobené elektřiny v Česku. Z celkové spotřeby uhlí odeberou tepelné elektrárny 90 procent s tím, že vůbec největší objem odebírá ČEZ. Domácnosti pak spotřebují něco málo přes čtyři procenta a 300 tisíc jich tak hnědým uhlím stále topí.

Spotřeba hnědého uhlí
Zdroj: ČT24

A i když se zdá, že za prázdné sklady letos mohou těžební společnosti, které s dodávkami zaspaly, pravdou je, že těžba hnědého uhlí loni meziročně klesla o 5,5 procenta na 38,4 miliony tun. A nejde o jednorázový výpadek, pokles těžby je dlouhodobý. Ve srovnání s rokem 1990 vytěžíme o polovinu méně.

A klesá i těžba černého uhlí, kterého rypadla loni vykutala 8,6 tun milionu, o šest let dřív to ale bylo něco málo přes 12 milionu tun. Co naopak roste, je dovoz do Česka. Například hnědého uhlí se loni dovezlo 1,5 milionu tun.

Bílina těžařům nestačí

Vládní rozhodnutí o prolomení limitů na Bílině některé těžaře neuspokojilo. U dolu ČSA se totiž za limity zatím těžit nemůže. „Těžba je nadále utlumována rozhodnutím vlády o limitech, a my tedy nemůžeme uspokojit všechny zájemce,“ uvedla Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí společnosti Severní energetické, které právě důl ČSA patří.

Ostatně o nutnosti prolomit limity i na tomto dole je přesvědčený také prezident Miloš Zeman. „Pan prezident vítá prolomení limitů na dole Bílina a nadále ve shodě s vedením Ústeckého kraje a odboráři zastává názor, že dříve či později bude muset dojít k prolomení limitů na dole ČSA,“ prohlásil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. 

Zatímco sever Čech řeší nedostatek hnědého uhlí, severní Morava má problém úplně opačný, a to doslova – černého uhlí má přebytek. „Občané mají automatické kotle, které jsou převážně na spalování hnědého uhlí ze severočeských dolů, které je velké jako hrášek,“ říká vedoucí provozu v uhelném skladu Marcela Kuglerová.

Černé uhlí totiž využívají hlavně ve velkých provozech, například v Dětmarovické elektrárně. Pokud jede na plný výkon, za celý den spotřebuje i 130 vagónů paliva. Pro domácnosti ale není výhodné, stojí přibližně dvakrát tolik. Některé kotle ho navíc ani neumí spalovat.