Solární elektrárny můžou kvůli sporu přijít o miliardy korun

Solární elektrárny můžou kvůli sporům přijít o miliardy korun (zdroj: ČT24)

Spor ČEZu a operátora trhu s elektřinou může připravit solární elektrárny o miliardy korun. Správní řízení rozhodne o tom, jestli polostátní ČEZ může v konkrétních případech na Chomutovsku vyplácet vyšší podporu zdrojům uvedeným do provozu na konci roku 2010 – těsně předtím, než podpora klesla. Operátor tvrdí, že ne. Pokud mu dá energetický úřad za pravdu, budou se prověřovat i další solární elektrárny zapojené na sklonku roku.

Dvě solární elektrárny vybudované v areálu chomutovských válcoven: Saša Sun a Zdeněk Sun, jsou fotovoltaické zdroje miliardáře Zdeňka Zemka, jejichž licence nabyly právní moci na silvestra roku 2010. Jde o zařízení zhruba za 1,1 miliardy korun. Zajímala se o ně policie. Teď i úřady, které jim přidělují dotace. Podle operátora trhu s elektřinou nemohly na konci roku 2010 vyrábět elektřinu, a tudíž mají dostat stejnou, tedy nižší, podporu, jakou dostaly ty zapojené až po silvestru. Díky tomu mají na 20 let zajištěnu cenu za megawatthodinu dodané energie do veřejné sítě 12 150 korun, přitom od 1. ledna 2011 se výkupní cena snížila na 5500 korun za megawatthodinu. 

S ohledem na dosud probíhající sporné řízení v této věci se k danému tématu nebudeme a nemůžeme zatím vyjadřovat.
Igor Chemišinec
člen představenstva OTE (operátor trhu)
obrázek
Zdroj: ČT24

Elektrárny připojoval do své sítě místní distributor, který jim přiřkl nárok na podporu z roku 2010. Nový zákon ale přesunul administraci na dodavatele, kterým je společnost ČEZ. A ta pouze pokračovala ve výplatě dříve vyměřených dotací. 

Nám je z hlediska administrace jedno, jak ta situace má být, ale nechceme se nikde dopustit žádného překročení práva, a tudíž jsme požádali v rámci správního řízení Energetický regulační úřad, aby rozhodl.
Ladislav Kříž
mluvčí ČEZ

„Správní řízení stále pokračuje, takže k němu nemůžeme říkat žádné podrobnosti. Pokud bychom se ztotožnili s tím, že elektrárny, které byly připojeny na konci roku 2010, skutečně mají dostávat podporu z roku 2011, tak budeme muset projít všechny případy," konstatuje mluvčí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Jiří Chvojka.

Rozdíl v podpoře
Zdroj: ČT24

Podle informací České televize na silvestra 2010 nabyly právní moci licence sedmnácti elektráren. Rozdíl jen v jim přiznané podpoře činí přes tři a půl miliardy korun. Operátor trhu by se ovšem v takovém případě zřejmě zajímal taky o další elektrárny, u kterých je podezření, že do silvestra – technicky vzato – elektřinu vyrábět nemohly.

„Pokud bychom skutečně přistoupili na ten argument, že elektrárny zprovozněné na konci roku 2010 nemají nárok na podporu z roku 2010, tak to samozřejmě státnímu rozpočtu uleví," dodává Chvojka.

Peníze na podporu obnovitelných zdrojů čerpají elektrárny nejen ze státního rozpočtu. Na stovky miliard korun se skládají i domácnosti ve složenkách za elektřinu.

Vydáno pod