Kofola mění sídlo. Přesouvá se z Polska do Česka

Nápojářská skupina Kofola stěhuje sídlo své mateřské společnosti z Polska do České republiky. Výrobce nápojů odešel v roce 2008 z tuzemska kvůli obchodování na varšavské burze. Vedení firmy ale stále bylo v Ostravě a nyní by tedy na stejné adrese mělo bý napsáno i sídlo firmy.

„Naším primárním cílem je mít sídlo skupiny v České republice. Kroky, které jsme prozatím v rámci projektu podnikli, jsou převážně právní a administrativní a nemají faktický dopad na dění ve společnosti,“ uvedl finanční ředitel skupiny Kofola Daniel Buryš.

Aktivity nynější mateřské společnosti Kofola S.A. se tak přesunou do akciové společnosti Kofola ČeskoSlovensko se sídlem v Ostravě, potvrdila mluvčí Kofoly Jaroslava Musilová.

Kofola S.A. byla registrována v Polsku kvůli obchodování s akciemi firmy na varšavské burze. V souvislosti s přesunem sídla skupiny akcionáři zvažují umístění akcií na pražské burze. „Aby byl umožněn vstup společnosti k obchodování na Burzu cenných papírů Praha, dokončuje firma prospekt cenného papíru, který bude v nejbližší době předložen České národní bance ke schválení,“ uvedla Musilová.

Přesun sídla holdingu a související převody akcií se podle mluvčí budou dít
formou neveřejné transakce, na níž se budou podílet pouze současní akcionáři.

Kofola mění sídlo. Přesouvá se z Polska do Česka (zdroj: ČT24)

Většinovým vlastníkem Kofoly je společnost KSM Investment, která patří rodině Samarasů, jež značku Kofola po roce 1990 oživila.

V rámci této operace nebudou nabízeny žádné akcie k úpisu veřejnosti nebo novým investorům. Případná nabídka akcií novým investorům by se uskutečnila - pakliže se tak společnost a její akcionáři rozhodnou - později, a to buď ve čtvrtém čtvrtletí 2015, nebo v prvním čtvrtletí 2016.
Jaroslava Musilová
mluvčí Kofoly

Firma už dříve uvedla, že případná nabídka akcií by se mohla skládat z emise nových nebo prodeje existujících akcií. „Tato nabídka by se mohla skládat z nabídky akcií na burze v České republice a v Polsku, a to včetně umístění akcií i na varšavské burze,“ uvedla mluvčí.

Od přesunu sídla z Polska do Ostravy si firma pravděpodobně podle analytika Jiřího Šimary ze společnosti Cyrrus slibuje určité nákladové úspory a také své zviditelnění v Česku.

V posledním měsíci to ale není první návrat tuzemské firmy. Například společnost Kohinoor ukončila koncem srpna mimo české hranice výrobu úplně. Po 11 letech tak kvůli klesajícím prodejům v Asii a Rusku do tuzemska vrátila výrobu z Číny.

  • Kofola má osm výrobních závodů, působí v Polsku, České republice, na Slovensku, ve Slovinsku a v Rusku.
  • Zaměstnává 2300 lidí, z toho zhruba 700 v Česku. To je skoro třetina všech zaměstnanců, další téměř třetina pro ní pracuje na Slovensku. I proto umístila centrálu na pomezí obou zemí, do Ostravy.
  • K výrobkům firmy vedle stejnojmenného nápoje patří také ovocné nápoje a sirupy Jupí, dětské nápoje Jupík, energetické nápoje Semtex, nápoje značky Chito, Top Topic, Citro Cola.
  • V licenci Kofola vyrábí a distribuuje nápoje RC Cola a Orangina. 
  • Pro Česko a Slovensko je firma výhradním distributorem značek Evian a Badoit a výrobků společnosti Rauch a v Česku dodává obchodům a restauracím také minerálku Vincentka. 
  • Nejnovější akvizicí Kofoly je slovinská společnost Radenska.
  • V loňském roce Kofole klesl obrat meziročně o 208,8 milionu korun (3,2 procenta) na 6,27 miliardy korun. Stoupla ji ale hrubá marže, o 369 milionů (18,2 procenta) na 2,39 miliardy korun, a také provozní zisk, o 88,4 milionu korun (25 procent) na 442,6 milionu. 
  • V letošním prvním pololetí vzrostly Kofole tržby meziročně o 11,1 procenta na 3,395 miliardy korun a hrubý zisk se zvýšil o 25,2 procenta na 1,291 miliardy korun.