Zlaté šperky ve světě zlevňují, u nás se nic takového zatím nechystá

Zlaté šperky ve světě zlevňují. A to hlavně díky klesajícím cenám zlata, které je stále na nejnižší úrovni za posledních pět a půl roku. Cenově dostupné výrobky ze zlata ale přitahují spotřebitele i investory. Nárůst poptávky hlásí třeba některé země Blízkého východu.

Plné obchody zákazníků a klenotníci pracující do noci. Uspokojit poptávku po špercích v Dubaji v poslední době je opravdu tvrdý oříšek. Klenoty doteď nakupovali hlavně místní. Postupně se k nim připojuje stále vyšší počet zahraničních turistů. „Díky nižším cenám mají lidé větší chuť nakupovat. Obchody zlevňovaly hlavně v létě. Navíc se koná i většina svateb a jiných různých oslav. I to láká ještě víc zájemců,“ říká zákazník klenotnictví Fouad Thabet.

Zlato je na nejnižších hodnotách za posledních pět a půl roku.

Podle statistik klesá zájem o zlato jak v Číně, tak Indii. I proto tam jdou ceny šperků dolů. Na tuzemském trhu se zatím nic podobného neočekává.

V Indii klesla poptávka po zlatu v posledním čtvrtletí hlavně vinou počasí. To nedovolilo nakupovat zlato ani šperky lidem z venkovských oblastí. Poptávka klesla i v Číně.
Jana Harveyová
analytička Reuters

„Ty šperky, co jsou na trhu, ty tisíce kusů jsou udělané ze zásob za jinou cenu, to znamená tu vyšší. Obchodníci na toto nemohou reagovat, oni prodávají za tu cenu, jak bylo vyráběno,“ vysvětluje ředitel odboru puncovní inspekce Puncovního úřadu Josef Šťastný.

I přesto, že tuzemští šperkaři zatím nezlevňují, nouzi o zákazníky nemají. Největší zájem je o šperky, které jsou aktuálně v módě. Případný pokles cen by se podle nich mohl projevit spíš na levnějších výrobcích během podzimu.

„Trendem je rozvoj prodeje šperků v Česku. Prodává se více a tomu adekvátně odpovídá to, že zde můžete najít mnohem víc šperků než v minulosti. To jasně ukazuje, že krize, která tu byla v minulých letech, jednoznačně odešla,“ dodává Šťastný. 

Zlaté šperky ve světě zlevňují (zdroj: ČT24)

Lidé si však zároveň musí dávat pozor na to, co kupují. Během letních dovolených je největším rizikem nákup šperků v turistických střediscích nebo na plážích. „Většina kusů padělků je z Číny, Thajska a podobných zemí,“ potvrzuje Šťastný. 

Ceny šperků samozřejmě neovlivňuje jen cena zlata. Mezi další faktory, které výrazně hýbou s jejich hodnotou, je například značka, marže obchodníka, ale i jedinečnost nabízeného zboží. Ta může být zajímavá například v případě starožitných šperků.

„Budeme - li se bavit o starožitných špercích, je tady několik aspektů,  není to ale ryze investice. U šperků se hodnotí nejen cena zlata, ale jeho historická hodnota, dále osazení kameny, ty mohou mít někdy daleko vyšší cenu. Také období, kdy to vzniklo a samotná rukodělná práce,“ vyjmenovává víceprezidentka Asociace starožitníků Simona Šustková.