Česko slaví den daňové svobody dříve než země eurozóny

Praha - Den daňové svobody letos nastane v České republice dříve než v zemích eurozóny. Zatímco u nás připadá podle výpočtů Liberálního institutu na 5. června, země platící eurem v průměru oslaví tento den 29. června. Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby jeho veškerý příjem připadá státu.

Češi slaví den daňové svobody (zdroj: ČT24)

Ze zemí platících eurem je lepší než ČR Slovensko, Irsko a Estonsko. Naopak hůře na tom je například Německo, Nizozemí, Francie nebo Rakousko, informoval Aleš Rod z Liberálního institutu.

Češi letos budou na stát letos pracovat 155 dní, což je nejméně od roku 2000. Liberální institut při svém výpočtu vychází z kalkulací Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Tato metodika využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu, a umožňuje tak porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v dalších zemích.

  • „Roste výkonost ekonomiky. Neměli bychom slavit protože jsou nižší daně. Ty daně rostou a rostou výdaje státu. Na druhé straně pracujeme víc, vytváříme víc, proto ten podíl daní na celku klesl,“ konstatuje člen správní rady Liberálního institutu Jan Havel.

Lidé s průměrným platem  odvedou na daních ročně skoro 150 tisíc korun. Málokdo má ale o svých odvodech přehled. „Moc do toho nevidím, je to pro mě docela složité,“ říká například
fyzioterapeutka Michaela Veselá. „Kdyby Češi věděli, kolik platí daní, tak by s tím něco chtěli dělat. Ta míra nesvobody je v historickém kontextu bezprecedentní,“ dodává Havel.

Daňová svoboda v dalších zemích
Zdroj: ČT24

Přesto patří Česko mezi sledovanými zeměmi k průměru. Už před měsícem slavili den daňové svobody Jihokorejci a Švýcaři. Naopak některé severské země a Francie si budou muset ještě skoro dva měsíce počkat. Podle společnosti Deloitte, která používá k výpočtu jinou metodiku, připadne den daňové svobody letos na 22. června. I v tomto případě je to o několik dní dřív než loni.