NSS: Ministerstvo může zrušit povolení provozovatelům hazardu

Brno - Dříve vydaná povolení k provozování hazardu, která jsou v rozporu s novými vyhláškami obcí, může nyní zrušit ministerstvo financí. Novou kompetenci ministerstva vůbec poprvé potvrdil Nejvyšší správní soud (NSS), když zamítl kasační stížnost společnosti Synot Tip kvůli hracím terminálům v centru Brna. Ministerstvo financí dnešní rozhodnutí považuje za potvrzení toho, že postupuje správně.

Společnost Synot Tip podala stížnost proti rozhodnutí, kterým ministerstvo financí zrušilo povolení vydané v roce 2009 k provozování terminálů ve Vranovské ulici v Brně. Ministerstvo své rozhodnutí vysvětlilo tak, že pro danou adresu nemělo povolení správně nikdy vydat. Budova totiž stojí v sousedství základní umělecké školy. Poukázalo ale i na obecně závaznou vyhlášku, která zakazuje provozování hazardu na celém území městské části Brno-sever, kam patří i Vranovská ulice.

Rozhodnutí NSS ministerstvo financí vítá. „Ministerstvo financí se bude nadále snažit o co největší urychlení procesu rušení povolení k provozování terminálů,“ uvedl k rozhodnutí náměstek ministra financí Ondřej Závodský. S dnešním verdiktem ale není spokojená společnost Synot tip. „Rozhodnutí na našem stanovisku nic nemění. Podáme proti němu stížnost, případně se obrátíme na evropské soudy. Podobné výroky totiž podle našeho názoru nejsou v souladu s evropským právem,“ řekla její mluvčí Magda Pekařová.

„Ministerstvo financí nesmí ignorovat zákaz provozování hazardních her, který na svém území stanoví obce obecně závaznou vyhláškou. To naznačoval už Ústavní soud a NSS to potvrdil,“ vysvětlil soudce Tomáš Langášek. Podle něj museli provozovatelé hazardních her se zrušením už udělených povolení počítat. Loterijní zákon totiž takový postup prý umožňuje. „Patří to k rizikům podnikání v tomto specifickém oboru,“ dodal soudce. Právo regulovat hazard včetně videoloterijních terminálů na svém území přiznal obcím v minulých letech Ústavní soud.

Herny by měly skončit úplně

Brněnské zastupitelstvo schválilo celoplošný zákaz hracích automatů na území města loni v prosinci. Aktualizovaná vyhláška vstoupila v platnost 1. ledna 2015, několik měsíců ale potrvá, než ministerstvo financí všem zruší licence. Než hazard vymizí úplně, chce Brno alespoň omezit provoz heren s videoloterijními terminály. Mezi 7. a 14. hodinou budou muset - především kvůli ochraně dětí - zůstat zavřené. Většina z 29 městských částí zakazuje hazard zcela, jen některé výjimky povolují živé hry jako karty nebo ruletu.

Od roku 2013 rapidně ubylo lokalit, kde je hazard povolen. Pro srovnání – v předminulém roce bylo ve městě 300 heren se zhruba 3 000 přístroji, minulý rok ale podle magistrátu bylo v Brně už jen asi 30 provozoven a 300 automatů.