Obchodníci se naučili obcházet zákaz podomního prodeje

Adamov - Obchodníci vymysleli nový způsob, jak obejít zákaz podomního prodeje. Třeba v Adamově lidem nabízejí slevy na dodávky energií a odvolávají se na spolupráci se starostou. V Břeclavi zase policistům tvrdí, že jenom provádějí průzkum trhu.

Zastupitelka Adamova Mária Koudelová se s prodejci dokonce setkala. „Volali mi, že pro mě mají výhodné smlouvy na dodávku elektřiny a plynu. Sice jsem neměla zájem, ale řekla jsem jim, ať klidně přijdou, že jsem doma,“ řekla Koudelová. Obchodníci se u jejích dvěří objevili za deset minut.

„Zdůraznila jsem, že nové smlouvy na energie nechci, tak mi začali nabízet slevy na vodu. Jenže já pracovala v Adavacu jako členka dozorčí rady a vím, z čeho se skládá cena vody. Tak u mě narazili,“ pokračovala ve vyprávění Koudelová.

Zákaz podomního prodeje platí v Adamově už asi dva roky. Přesto ho obchodníci obchází. Nejprve možným klientům zavolají a sjednají si schůzku, tak se sami pozvou do jejich bytu a neporuší místní vyhlášku. „V listopadu jsme je dokonce chytli, ale dělali, že o zákazu nic nevědí,“ řekl starosta Adamova Roman Pilát (NZ).

Obchodníci vymýšlejí nové způsoby, jak získat klienty (zdroj: ČT24)

Obchodníci prý spolupracují s městem

Prodejci energií lidem tvrdí, že změny v dodávkách energií nařídilo město, protože se připojilo k výhodnému nákupu energií na komoditní burze. „Během půl hodiny mi volali tři lidé, jestli je to pravda. Nebyla. Okamžitě jsem to hlásili v rozhlasu a napsali na webové stránky. Obchodníci se to asi dozvěděli a zakázaný prodej energií ustal,“ řekl Pilát.

Starosta se domnívá, že obchodníci mají své možné klienty vytipované. „Volají zejména starým lidem. Netuším, kde berou data narození, adresy a čísla mobilních telefonů,“ uvedl starosta.

Desítky případů porušení zákazu podomního prodeje letos řešili policisté taky v Břeclavi. „Chtěli vidět faktury za elektřinu, protože teď bylo vyúčtování,“ řekla obyvatelka Břeclavi Marie Nešporová. Při kontrole pak prodejci tvrdí, že provádí výzkum trhu. „Muž tvrdil, že provádí jen průzkum trhu, když jsme ho vyzvali, aby nám ukázal, co má ve složkách, a našli jsme smlouvy a ceníky na změnu dodávky energií,“ řekl mluvčí břeclavské policie Zdeněk Novák.

Obchodníci vsází na to, že dopoledne jsou doma hlavně senioři, kteří pro ně bývají snadným cílem. Pod nátlakem smlouvu podepíší. Vzápětí ale zjistí, že je nevýhodná a musí za dodatečné poplatky zaplatit tisíce korun. Řešením je od ní odstoupit do 14 dnů od podepsání. Dealerům, kteří nabízí služby tam, kde je to zakázáno, hrozí desetitisícové pokuty. Firmy pak mohou zaplatit až 200 tisíc korun.