Firmy v eurozóně si půjčují stále víc

Frankfurt - Podle Evropské centrální banky není nebankovní sektor v Evropské unii významněji zasažen současným negativním vývojem na finančních trzích. Banka to vyvozuje z údajů o zadluženosti firem v eurozóně. Ty si loni půjčovali o celých 14 procent více peněz než v roce 2006, nejvíce od zavedení eura v roce 1999.


Ekonomové s tvrzením banky souhlasí. Podle Martina Kušmirka ze spořitelního družstva WPB Capital jsou evropské firmy v dobré kondici a potíže amerického hospodářství je prozatím nezasáhly. Způsob poskytování hypoték se totiž v Evropě výrazně liší, větší roli zde hraje bonita zákazníka a jeho schopnost úvěr splácet. „Dopad turbulencí v americké ekonomice může být omezen. Potvrzují to historické zkušenosti, kdy se různé krize ze Spojených států do Evropy přenášely jenom částečně,“ míní. Přesto prý lze očekávat větší opatrnost bank při poskytování úvěrů. „Může dojít k utahování opasků a zdražování peněz pro firmy,“ dodává.
Zadluženost firem v eurozóně je vysoká, v průměru zhruba 60 procent. České firmy jsou na tom ale daleko lépe, zadluženy jsou zhruba z jedné pětiny. Může za to bankovní krize v 90. letech. Podle člena bankovní rady České národní banky Jana Freita si tak české podniky mohou dovolit zvýšit své úvěrové zatížení. Ve státech platících eurem lze naopak očekávat snížení úvěrové aktivity.
ČNB nadále očekává, že Českou republiku finanční krize Spojených státu příliš nezasáhne „Nečekáme výrazný pokles ekonomické aktivity. Rychlý růst úvěrů tak pravděpodobně bude dále pokračovat,“ dodává Freit.