ČSSD chce jednat o důchodové reformě

Praha - Přestože sociální demokracie nemůže akceptovat vládou přijatou důchodovou reformu, je ochotna o ní jednat jako o celku. Prohlásil to na dnešní tiskové konferenci ČSSD místopředseda strany a stínový ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Vláda schválila návrh první etapy důchodové reformy v pondělí. Mimo jiné počítá s postupným posouváním hranice odchodu do důchodu tak, aby v roce 2030 byla 65 let pro muže, bezdětné ženy a ženy s jedním dítětem.

Návrh, který by měla sněmovna začít projednávat v březnu, sociální demokracie nepovažuje za reformu, ale pouze za dílčí změnu stávajícího systému. „Věk odchodu do důchodu se prodlužovat samozřejmě musí, ale je potřeba mít možnost odejít do důchodu i pět let před dovršením důchodového věku, zejména v těžkých a fyzicky náročných profesích,“ zdůraznil Škromach s tím, že v takovém případě by se měl zaměstnavatel postarat o to, aby zaměstnanci, který odjede do důchodu dříve, byla zachována srovnatelná úroveň důchodu.

Škromach také informoval o tom, že ČSSD hodlá Poslanecké sněmovně do měsíce předložit návrh zákona o mimořádném důchodu ve výši až 6 tisíc korun. Podle něj by to pro státní rozpočet znamenalo zvýšení výdajů zhruba o 12 miliard korun, které by se daly získat z přebytků vybraného pojistného pro letošní rok.

Mimořádným důchodem chce ČSSD kompenzovat růst výdajů důchodců, způsobený vysokou inflací. Ta dosáhla v lednu rekordní úrovně 7,5 procenta, což je nejvyšší hodnota od roku 1998. Na tento nárůst mělo vliv především zvýšení nižší sazby daně z přidané hodnoty, které se projevilo například v cenách potravin a nealkoholických nápojů, či zavedení poplatků ve zdravotnictví a růst regulovaných nájmů.

Podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka je vláda zodpovědná za to, že se všechny inflační vlivy sešly v „inflační tsunami“. Nejvíce postiženými skupinami jsou podle něj kromě důchodců také rodiny s dětmi. Kompenzaci pro ně prý ČSSD také zvažuje.