Na Mostecko míří velký investor - zaměstná tři tisíce lidí

Most - Do regionu s největší nezaměstnaností v zemi míří velký zahraniční investor. Tchajwanská společnost Taipei Electronic oznámila svůj záměr vybudovat v průmyslové zóně Joseph u Havraně na Mostecku továrnu na výrobu LCD obrazovek. Práci by zde měly najít až tři tisíce lidí. Na Mostecku zatím, na rozdíl od sousedního Lounska, tak významný zahraniční investor chybí.

Podle ředitele mosteckého úřadu práce Oldřicha Malého nebude většina nových zaměstnanců z řad klientů evidovaných na úřadě. Hlavním přínosem nového zaměstnavatele bude vznik konkurence pro ostatní firmy, které například stále drží mzdy na minimální úrovni. Ty budou nuceny platy zvyšovat.

Malý také upozornil, že tchajwanská společnost očekává od města, které je vlastníkem zóny Joseph, rychlé a seriózní jednání. „Vedení firmy se bylo podívat i na Ukrajině či Slovensku, upřednostňují ale Česko. Měli bychom toho využít. Taipei zaručuje zahájení výroby do roka od získání stavebního povolení, v první fázi zaměstná 400 lidí,“ doplnil.

Zaměření firmy na IT technologie považuje Malý za perspektivní. „Minimálně ještě dalších pět let nečeká toto odvětví recese, trh je zatím po LCD obrazovkách hladový. Je také důležité změnit strukturu podniků v regionu, kdy ze zahraničních firem převažují firmy zaměřené na výrobky pro automobilový průmysl,“ dodal.

Zóna Joseph je první rozvojovou plochou Mostu na zelené louce. Společně se státem už zde město proinvestovalo bezmála 380 milionů korun. V zóně funguje či projevilo zájem o pozemky kromě společnosti Taipei dalších šest zahraničních firem, například mexický producent hliníkových hlav a bloků do automobilových motorů Nemak, který chce postupně zaměstnat až 1 360 lidí.

Region postižený restrukturalizací těžkého průmyslu vykazuje od 90. let minulého století nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. Na konci února dosáhla 14,93 procenta, bez práce bylo 8 941 obyvatel v produktivním věku.