Microsoft dal Yahoo ultimátum

New York - Microsoft vyhrožuje Yahoo. Pokud management nepřijme do tří týdnů nabídku na převzetí, obrátí se softwarový gigant s žádostí přímo na akcionáře. Yahoo ve své odpovědi ujistilo Microsoft, že není proti akvizici jako takové, nelíbí se mu ale nabízená cena.

„Neustále vysvětlujeme, že nejsme proti nabídce Microsoftu, pokud bude v nejlepším zájmu našich akcionářů,“ píše Yahoo v otevřeném dopise reagujícím na ultimátum Microsoftu. Výrobce softwaru ale hrozí, že by cena navržená přímo akcionářům mohla být ještě nižší.

Microsoft nabídl na začátku února Yahoo 31 dolarů za akcii s tím, že část kupní ceny uhradí akcionářům společnosti vlastními cennými papíry. Celkově tak měl za převzetí Yahoo zaplatit 44,6 miliardy dolarů. Vzhledem k nepříznivému vývoji na amerických burzách ale reálná hodnota nabídky nyní klesla na pouhých 42,2 miliardy USD.

Pokud by k obchodu nakonec došlo, vstoupilo by převzetí Yahoo do dějin jako jedna z největších akvizic v odvětví počítačových technologií. Primát zatím patří internetové společnosti America Online, která v roce 2000 získala mediální společnost Time Warner.