Topolánek Kalouska chválí, opozice tvrdě kritizuje

Praha - Předseda vlády Mirek Topolánek dnes pokračoval v kolečku kontrol jednotlivých resortů. Na řadu přišlo Ministerstvo financí. Stejně jako v předchozích případech si premiér práci úřadu Miroslava Kalouska pochvaloval. Jeho postoj však ostře kontrastuje s postojem opozice. Ta má o reformě veřejných financí téměř úplně opačný názor.

Jednou z významných reforem ministerstva financí je sloučení výběr daní a sociálního pojištění. „Současná vláda sice avizuje zatím ústně, že má tento záměr sloučení výběrů, ale zatím nepředložila žádný návrh zákona. Je to hezký záměr, ale tato vláda nestihne tento záměr zrealizovat,“ míní 1. místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Oba tábory taky chtějí zrušit takzvanou superhrubou mzdu, tím ale shoda na poli daní končí. Rovná daň je pro sociální demokraty stále tabu, platit víc by podle nich měli hlavně ti, co berou nad sto tisíc měsíčně. Výzvy k ministrovi financí zazněly i v jiných záležitostech. ČSSD například navrhuje prošetřit, zda si pumpaři v době, kdy je benzin rekordně drahý, neúčtují příliš.

„My jsme to před necelými třemi lety provedli, ještě když jsem byl na ministerstvu financí a mělo to efekt. Skutečně to vedlo k tomu, že prodejci tolik nezvyšovali marže jako před těmito kontrolami,“ zdůraznil Sobotka.

„Zadal jsem ministru dopravy analýzu, která bude sledovat od dodávek ropy až po cenu nafty, celý ten řetězec, ta analýza může dokázat, že jsme nějak schopni zasáhnout do ceny, nebo nejsme schopni,“ reagoval Topolánek.

„Sobotka nemusel dělat žádné reformy, mohl využít těch výjimečných dobrých časů růstu v Evropě, a jestliže on dnes vyhlašuje, že v roce 2014 chce být tam, kde být mohl, kdyby dodržoval zákon a nedělal nic jiného, tak je to úsměvné,“ řekl Kalousek.

Na opoziční výtky reagoval ministr financí s úsměvem. Bohuslav Sobotka měl podle něj předvést, co umí, když seděl v jeho křesle. Pravdou však je, že změna vlády z levicové na pravicovou se ve výsledcích tuzemské ekonomiky příliš neodrazila. Svědčí o tom jak silná koruna, tak hospodářský růst, který už několik let patří k evropskému nadprůměru.