Karlovarský porcelán a Concordia mají minimálně na týden zajištěny výrobní podmínky

Karlovy Vary - Karlovarskému porcelánu (KP) a dceřiné firmě Concordia se opět podařilo dohodnout s distribučními společnostmi a mají tedy prodlouženy dodávky elektřiny a plynu o další týden až do 27. října. Dál budou dostávat také suroviny. KP proto může plnit své závazky vůči odběratelům.

Udržení výroby je pro další osud KP, jehož řízení se ujímá insolvenční správce, prioritou. Správce tak vstoupí do firem, které jsou plně funkční. Naším cílem je udržení výroby a zaměstnanosti, konstatoval generální ředitel KP Vlastimil Argman.

Jmenování insolvenčního správce a jeho působení v KP přinejmenším zlepší komunikaci v dalším jednání například s věřiteli. Ti mají teď 40 dní na to, aby přihlásili své pohledávky. Veškeré platby ze strany zákazníků porcelánky ale už nepůjdou na její účet, nýbrž na účet insolvenčního správce.

Nad KP vyhlásil v úterý soud úpadek, což je další krok v insolvenčním řízení. Teď by měl soud ve spolupráci s majiteli a věřiteli rozhodnout o tom, jakým způsobem bude situaci KP řešit. Zda to bude reorganizací, či v konkurzu. Protože v insolvenčních návrzích majitelé už žádali prohlášení konkurzu, bude jeho vyhlášení zřejmě otázkou příštích dnů.

Karlovarský porcelán má obstavené účty jeho a zaměstnanci dostali tento týden jenom 70 procent svých mezd za září. Zbytek výplaty jim byl přislíben buď do konce měsíce, nebo ve výplatě za říjen.