Priorita českého předsednictví EU: Zlevnění společné zemědělské politiky

Praha - Česká republika se bude během svého předsednictví EU zaměřovat mimo jiné na zjednodušení a zlevnění společné zemědělské politiky. Do vztahu mezi starými a novými zeměmi chce na poli zemědělské politiky vnést spravedlnost. Snížit by proto chtěla zatím výrazné rozdíly ve výši přímých plateb. Diskutovat chce ČR s ostatními členy společenství také o politice kvality potravin a rozvoje venkova.

„V rámci EU už začala debata o budoucnosti společné zemědělské politiky. My ji chceme dále rozvinout,“ objasnil cíl českého předsednictví ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS).

Na společnou zemědělskou politiku EU by mělo po roce 2013 jít jen 32 procent unijního rozpočtu, namísto současných zhruba 40 procent, připomněl. V rámci plánovaných změn v unijní zemědělské politice Rada ministrů EU již schválila například zkrácení plateb farmářům. Další výrazné změny společné agrární politiky by měly nastat v letech 2014 až 2020.


Odborníci: Plány ČR jsou příliš ambiciózní

Prosazování myšlenek České republiky na poli Evropské unie ale nebude podle odborníků nijak jednoduché. Velmi náročná bude zejména diskuse o odstranění rozdílů ve výši přímých plateb mezi starými a novými zeměmi společenství. Disproporce je totiž značná, např. Česko dostává na dotacích o tři čtvrtiny méně peněz než původní evropská patnáctka.

„To je obrovský rozdíl, který bychom chtěli za našeho předsednictví smazat. Je jasné, že toto jednání nebude jednoduché, původní země EU mají významný vliv při vyjednávání těchto podmínek, přesto si myslím, že tam je určitá šance,“ poznamenal v rozhovoru pro ČT24 viceprezident Agrární komory ČR Bohumil Belada.

Gandalovič naplánoval už i termíny schůzek 

Gandalovič už také naplánoval, kdy bude o záměrech České republiky hovořit se svými protějšky z ostatních členských zemí unie. Schůzka o budoucí podobě zemědělské politiky by se měla uskutečnit na přelomu května a června v Brně.

Role předsednické země je obrovská při formování konsenzu. U zemědělské politiky je to obzvláště důležité, protože názory jednotlivých členů unie se často diametrálně liší.

Česká republika převezme předsednickou štafetu po Francii 1. ledna 2009. Z nováčků, kteří rozšířili řady členů Evropské unie v letech 2004 a 2007, bude po Slovinsku teprve druhou zemí, která se předsednického postu ujme.