Německé koncerny se zavážou k nepropouštění v příštím roce

Berlín - Německé průmyslové velkokoncerny se hodlají zavázat, že v příštím roce nebudou propouštět své zaměstnance z provozních důvodů. V Berlíně to dnes oznámili zástupci vybraných velkých podniků po setkání s kancléřkou Angelou Merkelovou a zástupci odborů a ekonomických expertů.

Schůzku sezvala německá kancléřka kvůli nutnosti posouzení stavu ekonomiky v době vážné finanční a hospodářské krize. Měly být připraveny různé scénáře pro případ, že by se ekonomická situace ještě zhoršila. Zástupci klíčových podniků naznačili, že chtějí využít opatření vlády a možnosti vyplácení odměn za zkrácený pracovní úvazek. Tímto způsobem tak chtějí zabránit škrtání pracovních míst.

Nepropouštět ale znamená zkracovat pracovní dobu. Pro sociální uklidnění hodlají podniknout veškeré kroky ke stabilizaci ekonomiky všechny jednání účastny strany. „Odbory navíc hodlají být nápomocny tím, že jsou ochotny sáhnout na své rezervní fondy pro mimořádné situace,“ všiml si publicista Jaroslav Šonka.

Z pověření kancléřky Merkelové prý má být rovněž nalezen způsob, jak obnovit důvěru mezi bankami a rozhýbat poskytování úvěrů. Také mají být provedena určitá opatření na pracovním trhu, aby bylo krizí ohroženo pokud možno co nejméně pracovních míst.

Už před schůzkou Merkelová prohlásila, že Německo v nejbližší době zřejmě nepřijme žádný další program na podporu ekonomiky. Nejprve prý vyčká na hodnocení současného stavu hospodářství. Německý ministr hospodářství Michael Glos po dnešních více než sedmihodinových konzultacích prohlásil, že rozhodnutí o případné další pomoci ekonomice by mělo padnout koncem ledna.