Investoři utíkají ze střední Evropy, pražská burza prohlubuje ztrátu

Praha - Masivní výprodej na pražské burze pokračuje již třetím dnem. Hlavní index PX, který sdružuje nejkvalitnější akcie, ztrácel kolem poledne pět procent. Propadají se všechny obchodované tituly. Překvapivé je, že přes deset procent ztrácí i Komerční banka, která dnes oznámila velmi dobrý výsledek hospodaření a uvažuje o vyplácení dividend, což obvykle podněcuje investory k nákupu akcií.

Pod největším tlakem jsou opět bankovní tituly. Kromě Komerční banky ztrácí i Erste Group, jejíž akcie si během dopoledne pohoršily o více než osm procent. Podobná situace panuje i na dalších burzách v regionu. Varšavský trh je o 2,5 procenta v minusu, Budapešť se propadla shodně s pražským trhem o pět procent.

Důvodem akciových výprodejů je strach investorů ze středoevropského a východoevropského regionu. Agentury Mood's a S&P totiž včera zveřejnily, že zdejším bankám hrozí zhoršení úvěrové spolehlivosti. Investoři se proto obávají ztrát a překotně prchají jinam. Odborníci přirovnávají jejich paniku k finanční krizi v jihovýchodní Asii z roku 1997.

Index PX
Zdroj: ČT24