Lídři EU chtějí větší dozor nad finančním trhem

Berlín - Představitelé dvacítky největších evropských ekonomik (G20) dnes v Berlíně podpořili dozor nad všemi finančními trhy a produkty včetně takzvaných hedgeových fondů. Lídři G20 také vyzvali k zavedení sankcí proti daňovým rájům. Jak vyplynulo ze závěru summitu, jenž svolala a pořádala německá kancléřka Angela Merkelová, v jednotlivých zemích by se měly rozjet strukturální reformy a státy se mají zaměřit na veřejné výdaje. Jsou podle ní nezbytné k tomu, aby se ekonomiky dostaly z nynější finanční krize silnější.

„Opět jsme dnes zdůraznili přesvědčení, že všechny finanční trhy, produkty i účastníci musejí podléhat odpovídajícímu dozoru a regulaci, a to bez výjimek a ohledu na stát, odkud pocházejí,“ uvádí se v závěrečné zprávě summitu. Zabývá se přitom právě hedgeovými fondy, které představují systematické riziko.

Dnešní přípravný summit evropské části G20 se odehrál před dubnovým londýnským summitem G20 ke stavu finančních trhů a světové ekonomiky. Mimo šéfů vlád evropských hospodářských mocností se jej zúčastnili i český premiér Mirek Topolánek a ministr financí Miroslav Kalousek za předsednickou zemi EU, předseda EK José Manuel Barroso, šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker jako šéf rady ministrů hospodářství a financí eurozóny.

Vláda kancléřky Merkelové navrhuje vytvoření takzvaného „atlasu rizik“, jenž má vlády s předstihem upozornit na velká rizika ve světovém finančním trhu. Také utajování daní má být celosvětově obtížnější.

Vysoké prémie finančníkům by měly skončit 

Novým pravidlům se podle Merkelové musí podřídit i takzvané daňové ráje. „Do 2. dubna musí být jasné, kdo se chce této spolupráci vyhýbat,“ prohlásila kancléřka. Nizozemský či španělský premiér poté zmínili například i to, že je třeba zastavit praxi vyplácení přemrštěných prémií bankéřům. „My jsme přesvědčeni o tom, že tato ekonomická krize může být řešena jen společně a Evropská unie k tomu chce svým dílem přispět,“ prohlásila Merkelová.

K současné debatě o protekcionismu podotkla, že evropské země chtějí „svobodný obchod bez protekcionismu“. Z tendencí k protekcionismu byla v posledních týdnech obviňována hlavně Francie mimo jiné kvůli plánu poskytnout domácím automobilkám státní půjčky v celkové výši šest miliard eur a také kvůli tomu, že francouzský prezident Nicolas Sarkozy volal po tom, aby se výroba francouzských aut přesunula z Česka zpět do Francie. Ten se měl navíc sejít s českým premiérem Topolánkem, ke schůzce ale nedošlo. Francouzská strana schůzku kvůli časovým důvodům zrušila.