Průmyslová zóna u Žatce propouští, hejtmanka si stěžuje státu

Ústí nad Labem - Hejtmanství Ústeckého kraje je znepokojeno propouštěním, které kvůli hospodářské krizi postihlo průmyslovou zónu Triangle u Žatce. Japonská společnost IPS Alpha, která zde vyrábí LCD obrazovky, totiž propustila téměř třetinu z patnácti set zaměstnanců. Vláda přitom při vstupu Japonců do žatecké průmyslové zóny přislíbila za každé nově vytvořené pracovní místo finanční dotaci dvou set tisíc korun.

Ústecká sociálnědemokratická hejtmanka Jana Vaňhová v reakci na propouštění poslala otevřený dopis ministerstvu práce a sociálních věcí a ministerstvu průmyslu a obchodu. V něm připomněla, že japonská společnost dostala za vytvoření pracovních míst mnohamilionové pobídky.

Japonci zatím peníze vracet nemusejí 

Všechny peníze by japonské společnosti musely vrátit jen v tom případě, že ze zóny úplně odejdou. „Dohody jasně stanovují počty zaměstnanců, kterých je nutno dosáhnout. Pokud počty dosaženy nebudou, pak firma ztratí nárok na čerpanou dotaci a bude ji muset vrátit,“ informoval mluvčí ministra průmyslu a obchodu Tomáš Martovský.

Společnost IPS Alpha však tvrdí, že k dalšímu propouštění již nepřistoupí. „Bohužel dopady krize jsou tak silné, že jsme v posledních týdnech museli přistoupit k razantnějšímu řešení, a to je snížení počtu zaměstnanců. Pevně věříme, že tohle byla poslední vlna propouštění, ale předvídat nedokážeme,“ řekla mluvčí společnosti Gabriela Benešová.

Mluvčí: Společnost výpovědi posuzuje individuálně

Mluvčí rovněž informovala, že IPS Alpha každou výpověď individuálně posuzuje a přemýšlí o jejích dopadech. „My nejsme české sklárny, každý náš zaměstnanec, který musel odejít, dostal pět platů jako odchodné. Dávali jsme pozor, abychom nepropustili oba manžele, nebo matku, která se sama stará o dítě. A těm, kteří se osvědčili, jsme slíbili návrat, jakmile vzroste odbyt,“ informovala Benešová.

Průmyslová zóna Triangle vznikla přestavbou nevyužitého letiště a Ústecký kraj za ni zaplatil čtvrt milionu korun. Podle radního Jiřího Šulce se i navzdory propouštění z japonské společnosti investice vyplatila. V případě, že by IPS Alpha areál opustila, má prý hejtmanství v záloze další tři investory.