RWE Transgas Net chce dosáhnout na evropské finance pro obrácení toku plynu

Praha - O evropské finance na investice do plynárenské infrastruktury žádá Společnost RWE Transgas Net, neboť ty by usnadnily obrácení toku plynu. Strategická surovina by tak v případě potřeby mohla proudit plynovody přes české území ve větším množství nejen z východu na západ, ale i opačným směrem. Peníze na podobné účely jsou součástí protikrizového balíčku Evropské unie ve výši pěti miliard eur, který schválila Evropská rada. Pokud společnost se svou žádostí uspěje, mohla by čerpat dotaci v řádu milionů eur. S odvoláním na mluvčí firmy Jitku Kadavou o tom píše dnešní deník E15.

České plynovody jsou na přepravu opačným směrem připraveny

RWE Transgas Net provozuje české plynovody pro mezinárodní přepravu, kterými proudí ruský plyn dále na západ. Lednové přerušení dodávek plynu z Ruska ale ukázalo, že je nutné se i do budoucna připravit na podobné krizové scénáře. Firma RWE Transgas Net v lednu poprvé v historii obrátila tok plynu, aby pomohla plynovou krizí postiženému Slovensku. Prokázala tak, že české plynovody jsou na přepravu opačným směrem připraveny. „Letos problém nevznikl, ale chceme systém zdokonalovat,“ konstatovala pro deník Kadavá.

RWE Transgas Net hodlá investovat do takové modernizace hraničních předávacích stanic - a to i na západních hranicích Česka, jež by umožnila zvýšit celkový objem přepravovaného plynu i východním směrem. Dodávky plynu by pak v případě krize měly pokrýt potřeby jak Česka, tak Slovenska.

Zahraniční firmy jsou velkým konkurentem

Zatímco sesterská společnost RWE Transgas žádá o finance z protikrizového balíku EU na budování zásobníků plynu a bude soutěžit o celkový balík 35 milionů eur s Moravskými naftovými doly, firma RWE Transgas Net vzhledem ke svému postavení výhradního přepravce žádného domácího konkurenta nemá. Zato se však bude potýkat se zahraniční konkurencí, protože o 80 milionů eur na obrácení toku plynu může podle nastavených pravidel usilovat 12 zemí - převážně ze střední a východní Evropy, ale třeba i Řecko a Portugalsko.