K pondělní blokádě zemědělci kombajny nepoužijí

Praha - Zemědělci během pondělní blokády českých silnic použijí pouze takovou techniku, která na ně má povolený vjezd. Prezident Agrární komory Jan Veleba dnes popřel informaci, která se prý objevila v některých médiích, že by farmáři ke zpomalování dopravy použili kombajny či jinou těžkou zemědělskou techniku. Potvrdil ovšem, že farmáři budou kvůli nízkým výkupním cenám mléka v pondělí 29. června od 9:00 ráno zhruba tři hodiny pomalou jízdou blokovat některé tuzemské dálnice a silnice.

„Pojedeme jen s takovou technikou, se kterou můžeme na dálnice vyjet,“ ujistil Veleba. Farmáři hodlají k protestním jízdám vyjet na dálnici D1 v okolí Brna a na Vysočině, na dálnici D5 mezi Prahou a Plzní, ale také na silnici E55 v okolí Tábora a na komunikace na Rychnovsku ve východních Čechách. „V okolí Brna vyjede 100 osobních aut, kolem 40 nákladních aut a 20 traktorů,“ uvedl Veleba.

Farmáři usilují o to, aby stát stanovil minimální ceny mléka, jako je to třeba u cukrové řepy. Vedle situace chovatelů mléčného skotu, která je podle agrárníků kritická, chtějí zemědělci upozornit také na údajně špatnou koncepci českého zemědělství. Vlády ostatních evropských zemí podle Veleby svým farmářům v kritických okamžicích pomáhají výrazně více než český kabinet.

Mléčná blokáda silnic (zdroj: ČT24)

Kvůli nízkým výkupním cenám mléka, které v celé Evropě panují od loňského podzimu a jež podle chovatelů nepokrývají ani výrobní náklady, se už na jaře uskutečnilo několik demonstrací v Česku i v dalších evropských zemích. Naposledy několik tisíc evropských zemědělců protestovalo v pondělí během summitu EU v Bruselu, převážně byli z Německa. „Nízká úroveň cen mléka odpovídá situaci na trhu s mlékem - nejen v Evropě, ale prakticky celosvětově,“ shrnul situaci výkonný ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.