Jablonex zavře sklárnu v Železném Brodě

Železný Brod - Výroba skla v Železném Brodě skončí, společnost Jablonex Group chce do konce prázdnin úplně zastavit výrobu ve zdejší sklárně, řekl dnes odborový předák Miroslav Kotrba. Před koncem června dostalo výpověď 167 tamních zaměstnanců, další mají smlouvy na dobu určitou. Ještě v době vzniku skupiny Jablonex Group zaměstnávalo Železnobrodské sklo kolem 1150 lidí, dnes jich tam podle Kotrby zůstává zhruba 240. Výpovědi podle něj dostali i další zaměstnanci skupiny.

Podle Mladé fronty Dnes zůstane v železnobrodské sklárně jen několik údržbářů. Jablonex tak pokračuje v restrukturalizaci. Každý měsíc propouští desítky lidí. Ještě v roce 2005, kdy skupina vznikla spojením pěti sklářských a bižuterních podniků Jablonecka, zaměstnávala kolem 3900 lidí, dnes je jich podle Kotrby sotva třetina.

Zakázek je dost, ale banky nepůjčují

„Důvodem současného propouštění ale není nedostatek zakázek, ty v poslední době přibývají, problémy ale dělají banky, které prakticky zastavily provozní financování,“ řekl Kotrba. To potvrzuje i personální ředitel Josef Klofec. Podle neoficiálních informací je přitom hospodaření Jablonexu v posledních měsících díky důsledné restrukturalizaci a snižování nákladů v černých číslech.

Železnobrodské sklo bylo tradičně zaměřeno na výrobu skleněných perel a bižuterie, vyrábělo i hutně tvarované sklo a svítidla. Tato výroba se ale v podstatě zastavila už před rokem. Ještě kolem roku 2001 se v Železném Brodě uskutečňovaly zakázky za zhruba půl miliardy korun a hospodaření bylo ziskové, v posledních letech byla ale výroba stále ztrátovější, proto se ji vlastník rozhodl ukončit. V minulosti už skupina ukončila třeba výrobu vánočních ozdob nebo zavřela sklárnu v Lučanech nad Nisou.