O práci v ČSA může přijít více než pětina lidí

Praha - České aerolinie čeká propouštění. Během tohoto týdne budou informovat úřad práce v Praze 6 o možném propuštění až 860 lidí z celkových 4600. Podle mluvčí ČSA Hany Hejskové je však toto číslo horní hranicí. Snižování počtu zaměstnanců by mělo probíhat od letošního září do března příštího roku.

Propouštění se má týkat všech činností firmy, nevyhne se zřejmě ani pilotům, mechanikům či letuškám. „O nutnosti snížit počet zaměstnanců byli na dnešním setkání s vedením společnosti informováni zástupci odborových organizací. V nejbližších dnech budou probíhat jednání s každou z odborových organizací s cílem najít způsob, jak zmírnit dopady do sociální oblasti,“ uvedla Hejsková.

Konečný počet nuceně odchozích a jejich profesní zaměření prý budou známy až po skončení všech jednání s odbory. Vedoucí odborů však zatím moc informací nemají. „Čekáme na jednání s vedením firmy. Jeho termín zatím nevíme,“ oznámil Šéf odborové organizace mechaniků (OOLM) Petr Novák.   „ČSA stále nemá zpracovaný plán do detailů. Nevíme, jaké je přesně složení propouštěných a jaký bude časový harmonogram. Jednání budou probíhat celý měsíc,“ řekl prezident Českého sdružení dopravních pilotů ČSA Filip Gaspar.

Firma rozložila snižování stavů do sedmi měsíců v závislosti na úbytku letové kapacity a útlumu poptávky po létání. „Propad výnosů pokračuje oproti původním předpokladům i v letní sezóně, trh se nadále zmenšuje,“ uvedla Hejsková. Firma ohlásila na začátek podzimu rozsáhlá úsporná opatření. Zruší například jedinou celoroční dálkovou linku Praha - New York, omezení čeká i evropskou síť. Firma ve čtvrtletí vykázala ztrátu 1,3 miliardy korun.