Ústecký kraj nechce paroplynovou elektrárnu v Počeradech

Ústí nad Labem - S plánovanou výstavbou dvou 440 MW bloků paroplynové elektrárny v Počeradech na Lounsku nesouhlasí Ústecký kraj. Náměstek hejtmanky Arno Fišera (ČSSD) dnes v Ústí nad Labem uvedl, že bloky by mohly znamenat zvýšení množství vypouštěných škodlivin v regionu. Kraj podle něho požaduje, aby ČEZ před jejich spuštěním uzavřel jinou elektrárnu v regionu.

Podle Fišery souvisí požadavek kraje se zhruba čtyři roky starou koncepcí, kterou Ústecký kraj přijal kvůli snižování znečištění ovzduší. Tato koncepce počítá s tím, že výstavba nějakého jiného zdroje znečištění má být vždy kompenzována uzavřením jiného zdroje. Dodal, že ČEZ sice bloky staví jako záložní, radní se prý obávají, že by i tak mohly být v provozu dlouhou dobu a zatěžovat již tak špatné ovzduší v regionu.

Do výstavby nové paroplynové elektrárny v Počeradech chce ČEZ investovat 20 miliard korun. Letos v červnu uzavřel smlouvu o výstavbě se společností Škoda Praha Invest. Elektrárna má začít dodávat elektřinu v roce 2013.

ČEZ chce dál jednat

Mluvčí společnosti ČEZ Ota Schnepp prohlásil, že jsou připraveni s krajskou samosprávou o výstavbě elektrárny jednat a vše jí vysvětlit. Dodal, že firma v Ústeckém kraji postupně utlumuje provoz v některých hnědouhelných elektrárnách, jiné modernizuje a staré bloky nahrazuje modernějšími, které produkují výrazně menší množství škodlivin. ČEZ tak podle něho podmínky kraje plní.

Podle Schneppa chce ČEZ například postupně odstavit elektrárnu Prunéřov I na Chomutovsku. Plánuje modernizaci elektrárny Prunéřov II, kde prý mají být místo současných pěti bloků jen tři. Proti modernizaci této elektrárny protestují ekologové, aktivisté Greenpeace kvůli tomu letos v červnu obsadili komín elektrárny. Podle nich firma nevyužije tu nejlepší technologii. ČEZ v současné době modernizuje i elektrárnu v Tušimicích na Chomutovsku a Ledvicích na Teplicku.

Paroplynovou elektrárnu chce ČEZ postavit také u Ústí nad Labem, kde záměr vzbudil veliký nesouhlas. Mnozí Ústečané se obávají znečištění ovzduší ve městě. Jakou přesně elektrárnu a s jakými parametry by zde chtěla společnost vybudovat, ještě ČEZ neřekl, ačkoli slíbil vyjádření letos na jaře. Na rozhodnutí čeká především Ústí nad Labem, které má i komisi na posouzení záměru stavby. Fišera dnes řekl, že s touto elektrárnou by souhlasil v případě, že by ČEZ zajistil odstavení teplárny v Trmicích na Ústecku.