Nový majitel Crystalexu zaměstná první lidi

Nový Bor – Nový majitel zkrachovalých skláren Crystalex v Novém Boru už přebírá areál a technologii. Výrobu chce firma CBC Invest rozjet na začátku příštího roku a výhledově zaměstnat až 500 lidí. Ti první nastoupí už příští měsíc. Zakázky má firma zatím jen na automatickou výrobu. Zprovoznit chce minimálně dvě linky. Skláře, kteří pracovali v ruční výrobě, ale nový majitel nezaměstná.

Za novoborské sklárny zaplatila CBC Invest bezmála 363 milionů 700 korun. Další miliony bude muset firma s ruským kapitálem investovat do znovuzprovoznění automatických linek, které devět měsíců stojí. Už v říjnu proto přijme zhruba deset údržbářů, kteří stroje opraví. Vyrábět se začne v lednu. Začátkem příštího roku by mělo podle výkonného ředitele Crystalexu Jiřího Hudery ve sklárnách pracovat kolem dvou set lidí. V průběhu dalších tří až čtyř měsíců, kdy nastartuje další agregát, by jejich počet měl vyrůst na 400 až 500.

Nový majitel neplánuje, že by v Novém Boru obnovil uměleckou výrobu. „Je otázka, jestli v budoucnu by se našel dostatek zakázek,“ vysvětluje předseda odborového svazu Crystalexu František Kuric. Do skláren se tak zřejmě nevrátí pracovníci, kteří dříve pracovali v ruční výrobě.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Novoborsko patří mezi regiony s nejvyšší nezaměstnaností v Česku. Bez práce je tu kolem sedmnácti procent obyvatel, tedy přes 2 400 lidí. Krach klíčového zaměstnavatele pocítili i obchodníci a restaurace, kterým klesly tržby. Ve městě se zvýšil počet drobných krádeží. Obnovení výroby v Crystalexu proto provázejí velká očekávání z nabídky nových pracovních míst. „Kdyby to bylo 200 osob, tak jsme rádi za každé snížení míry nezaměstnanosti. Už to změní situaci přímo ve městě,“ uvedla ředitelka Úřadu práce v České Lípě Zdeňka Cibulková.

Značku Crystalex znají v celém světě. Noví majitelé sklárny proto název firmy nijak výrazně měnit nechtějí.